Francezii s-au revoltat în stradă, chiar de Ziua Națională a Franței, la adresa președintelui Emmanuel Macron.
După pauza de anul trecut provocată de pandemia de COVID-19, Franța a reluat astăzi tradiţia paradei militare de Ziua Naţională, însă prudenţa continuă să fie prezentă într-un moment în care ţara încearcă să evite un al patrulea val epidemic cu foarte contagioasa variantă Delta a coronavirusului.
În 2020, în plină explozie a pandemiei, defilarea de 14 Iulie a fost anulată pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, fiind înlocuită cu o ceremonie în format redus în Place de la Concorde. Anul acesta, pe celebrul bulevard parizian Champs-Elysées vor reveni militari, drapele şi blindate, dar accesul spectatorilor va fi limitat, cei prezenţi fiind obligaţi să prezinte un paşaport sanitar şi să poarte mască.
Asistenţa va fi redusă la 10.000 de persoane, faţă de 25.000 în vremuri normale. La parada de anul acesta vor participa 5.000 de militari, dintre care 4.300 infanterişti, dar şi 73 de avioane, 24 de elicoptere, 221 de vehicule şi 200 de cai ai Gărzii republicane. Preşedintele Emmanuel Macron va asista alături de şeful de Stat-Major al armatelor, generalul François Lecointre, căruia îi va lua locul peste o săptămână actualul şef de Stat-Major al armatei terestre, Thierry Burkhard, potrivit Agerpres.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a participat la parada militară şi le-a adus omagii poliţiştilor şi militarilor decedaţi în misiuni, spre marea nemulțumire a francezilor, care l-au huiduit și fluierat.
Prezent la parada organizată pe Bulevardul Champs-Élysées, în centrul Parisului, Emmanuel Macron a coborât de la tribună pentru a-i saluta pe tinerii adunaţi în Piaţa Concorde.
"Vă mulţumesc pentru acest 14 Iulie, felicitări tuturor şi mulţumesc pentru participare", a spus preşedintele Franţei.
Guvernul francez va face vaccinul COVID-19 obligatoriu pentru lucrătorii din domeniul sanitar, informează luni postul BFM TV înainte de un discurs televizat al preşedintelui Emmanuel Macron, relatează Reuters.
Franţa are o mişcare anti-vaccinistă tenace, dar autorităţile au mizat pe faptul că vor putea convinge suficiente persoane, inclusiv personal medical, să se vaccineze voluntar pentru a diminua răspândirea virusului.
Totuşi, o scădere a ratelor de vaccinare pe măsura ce se avansează în lunile de vară şi o creştere a numărului de infectări din cauza noii variante dominante Delta au forţat guvernul să regândească strategia, notează Reuters, citează Agerpres.
BFM TV a mai relatat că Macron va spune în discursul că un permis sanitar solicitat pentru a participa la evenimente pe scară largă sau a merge în cluburi va fi solicitat de acum înainte şi pentru alte evenimente, stimulându-i practic pe oameni să se vaccineze.
Franţa a trecut de la un număr mediu de 400.000 de inoculări pe zi la sfârşitul lui mai, la circa 165.000 pe zi în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu