Emmanuel Macron i-a cerut lui Gabriel Attal să rămână prim-ministru „pentru moment” și să „asigure stabilitatea țării”

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Prim-ministrul și-a prezentat demisia, dar șeful statului i-a cerut să rămână în funcție pentru a „asigura stabilitatea țării”, conform Palatului Elysée. El anunțase deja că va aștepta „structurarea” noii Adunări înainte de a numi un succesor.
 
 

Prim-ministrul și-a prezentat demisia președintelui Republicii la sfârșitul celui de-al doilea tur al alegerilor legislative, dar șeful statului nu a acceptat-o.

Emmanuel Macron i-a cerut lui Gabriel Attal să rămână prim-ministru „pentru moment” pentru a „asigura stabilitatea țării”, a anunțat Palatul Elysée luni, 8 iulie, după al doilea tur al alegerilor legislative, în urma căruia tabăra prezidențială a pierdut aproximativ o sută de deputați în Adunarea Națională.

Președintele Republicii l-a primit pe prim-ministru la ora 11:15 și „i-a mulțumit pentru campaniile alegerilor europene și legislative pe care le-a condus”, a precizat Elysée.

„Formațiunea politică pe care am reprezentat-o în această campanie (...) nu dispune de o majoritate”, a explicat Gabriel Attal, care a precizat, de asemenea, că va rămâne „atât timp cât va cere datoria”. Președinția a informat că Emmanuel Macron va aștepta să cunoască „structurarea” noii Adunări înainte de a alege persoanele invitate să se alăture guvernului, potrivit Francetvinfo.fr

Rezultatele oficiale

Rezultatele alegerilor legislative din Franța de luni dimineață au adus o surpriză majoră în peisajul politic. Niciunul dintre cele trei principale blocuri nu a reușit să atingă pragul de 289 de locuri necesare pentru a forma o majoritate în Adunarea Națională, camera legislativă dominantă din cele două camere ale Parlamentului francez, care are în total 577 de locuri.

Noul Front Popular de stânga a obținut peste 180 de locuri, clasându-se pe primul loc. Alianța centristă a președintelui Emmanuel Macron a avut peste 160 de locuri, ocupând locul doi. Frontul Național de extremă dreapta, sub conducerea Marinei Le Pen, împreună cu aliații săi, a obținut peste 140 de locuri, semnificativ mai mult decât în alegerile anterioare, când au avut 89 de locuri în 2022.

Această situație duce la necesitatea formarii unei coaliții între mai multe forțe politice, un fenomen neobișnuit pentru Franța modernă. De obicei, al doilea tur al alegerilor asigura formarea unei majorități clare, dar fragmentarea actuală reflectată de aceste alegeri sugerează o perioadă de incertitudine și negocieri intense pentru formarea unui guvern stabil.

Opoziția de stânga, condusă de Jean-Luc Mélenchon, a captat nemulțumirea publică față de reformele economice propuse de Macron, atrăgând un sprijin semnificativ. În același timp, succesul Frontului Național subliniază o creștere a sentimentului ultra-naționalist și a criticilor la adresa politicilor guvernamentale actuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel