Într-un moment de tensiune și de speranță pentru Moldova, în ajunul alegerilor prezidențiale, președintele francez Emmanuel Macron a transmis un mesaj de încurajare cetățenilor moldoveni.
Macron a subliniat valorile democratice și libertatea, care sunt pilonii Europei, și a făcut apel la unitate într-un moment crucial nu doar pentru Moldova, ci și pentru stabilitatea și viitorul european.
„În acest moment decisiv pentru Moldova şi odată cu el, pentru Europa noastră, vreau să transmit cetăţenilor moldoveni un mesaj de curaj şi speranţă. Calea Europei este cea a libertăţii şi a democraţiei, fundamentele unui viitor comun. Uniţi suntem mai puternici”, a declarat Macron pe platforma X, fosta rețea Twitter.
Dans ce moment décisif pour la Moldavie et avec elle, pour notre Europe, je veux adresser aux citoyens moldaves un message de courage et d’espoir.
La voie de l'Europe est celle de la liberté et de la démocratie, les fondations d’un futur partagé.
Unis nous sommes plus forts.— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 1, 2024
Alegerile prezidențiale din Moldova sunt marcate de o competiție acerbă între două viziuni opuse privind viitorul țării. În turul doi al scrutinului de duminică se vor confrunta președinta în exercițiu, Maia Sandu, o susținătoare ferventă a apropierii de Europa, și Alexandr Stoianoglo, fost procuror susținut de forțele socialiste proruse.
Sandu, cunoscută pentru relația sa apropiată cu Macron și susținută de numeroși lideri proeuropeni, a obținut 42,49% din voturi în primul tur. La polul opus, Stoianoglo, care a primit 25,95% din voturi, încearcă să atragă sprijinul electoratului favorabil Moscovei.
Alexandr Stoianoglo mizează pe „reportarea” voturilor din partea mai multor candidați care au rămas în afara turului doi, utilizând o retorică prin care invocă riscul ca Moldova să fie atrasă într-un conflict armat similar cu cel din Ucraina, în eventualitatea unei orientări europene stricte. El avertizează că acest scenariu ar putea fi inevitabil în cazul apropierii de Occident, subliniind că Moldova ar putea plăti un preț scump în contextul unei Europe instabile.
Alegerile din Moldova vin la scurt timp după referendumul controversat privind aderarea la Uniunea Europeană, desfășurat cu zece zile înainte, în care tabăra proeuropeană a câștigat la limită, obținând 50,35% din voturi. Rezultatul referendumului a fost însă pus sub semnul întrebării, acuzându-se influențe externe și practici de dezinformare, în special din partea Rusiei, care este suspectată de ingerință în procesul electoral. Kremlinul, însă, respinge cu fermitate acuzațiile privind implicarea sa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu