Emmanuel Macron, primul mesaj public, la o lună de la protestele izbucnite după moartea tânărului de 17 ani, împuşcat de un poliţist

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Emmanuel Macron, președintele Franței, a vorbit pentru prima dată, în public, despre revoltele tinerilor din suburbiile marilor oraşe, locuite în majoritate de populaţie provenită din migraţia magrebiană şi africană.

Președintele a optat pentru un interviu acordat televiziunii publice France 2 și celei private TF1, în care a oferit clarificări cu privire la problemele care preocupă societatea. La o lună de la revoltele care au izbucnit după moartea unui tânăr de 17 ani, împușcat de un polițist, în trafic, președintele Macron și-a exprimat aprecierea pentru eforturile forțelor de ordine care au reușit să încheie revoltele în patru zile, fără a fi nevoie de declararea stării de urgență în țară.

În opinia sa, lecția învățată este că revenirea ordinii trebuie să primeze, deoarece libertatea nu poate exista fără ordine, iar reacția judiciară a fost una impecabilă.

După noptile de violențe și distrugeri ale bunurilor publice și private, subliniind că majoritatea participanților la revolte erau tineri care până atunci nu aveau probleme cu legea, președintele Franței a subliniat importanța rolului și responsabilității familiei, scrie Rador. În același timp, a recunoscut dificultățile financiare și sociale cu care se confruntă populația din aceste cartiere sărace din periferia marilor orașe. Peste 1.300 de persoane au fost aduse în fața justiției în urma actelor de agresiune și distrugere, inclusiv 608 minori.

"Trebuie să reuşim să ne protejăm copiii şi adolescenţii de contactul cu ecranul"

"Ţara noastră are nevoie de o revenire a autorităţii la toate nivelurile", a spus Emmanuel Macron, care a atras atenţia asupra rolului nociv al reţelelor sociale de pe internet.

"Foarte mulţi dintre aceşti tineri şi-au dat de întâlnire pentru a organiza aceste revolte, uneori au făcut concursuri prin intermediul unor reţele de socializare. Pe viitor, trebuie să reuşim mai întâi să ne protejăm copiii şi adolescenţii de contactul cu ecranul. Avem mai multe legi, trebuie să le aplicăm şi apoi va trebui să lucrăm în parteneriat cu aceste platforme pentru a retrage cât mai rapid posibil toate postările ce cheamă la violenţă. Va trebui să concepem o aşa-numită ordine publică digitală care să permită evitarea unor astfel de izbucniri", a mai spus președintele francez.

Se pregătește o reformă legislaţiei privind migraţia

Cât priveşte relansarea vieţii politice după vacanţă, preşedintele Emanuel Macron a vorbit despre unul dintre cele mai importante proiecte ale toamnei şi anume, o reformă a legislaţiei privind migraţia. El a anunţat că guvernul va lucra cu forţele de opoziţie de bună credinţă pentru a construi un text cu şanse de a fi adoptat de Parlament şi a menţionat obiectivele guvernului său.

Emmanuel Macron a subliniat că noua politică a Franţei privind migraţia va fi în deplin acord cu cea europeană în domeniu, principala preocupare fiind o mai bună protejare a graniţelor comune ale Uniunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel