Președintele Emmanuel Macron și-a anunțat intenția de a crește armamentul Franței.
Președintele francez Emmanuel Macron și-a anunțat intenția de a revizui legea de planificare militară pentru 2019-2025, în vederea creșterii armamentului țării.
El a explicat acest lucru prin faptul că, pe fondul evenimentelor din Ucraina, este necesară „adaptarea mijloacelor la ameninţări”, potrivit Le Figaro. Macron ar fi făcut aceste declarații luni, la deschiderea expoziţiei de arme Eurosatory din suburbiile Parisului.
„I-am cerut ministrului și șefului de stat major al Forțelor Armate să reevalueze această lege de programare militară în următoarele săptămâni, în lumina contextului geopolitic”, a spus Emmanuel Macron.
Potrivit președintelui Macron, Franța „a intrat în economia de război, în care, cred, ne vom stabili pe termen lung”.
La începutul lunii iunie, Emmanuel Macron a declarat deja că în țară companiile industriale naționale ar trebui să intensifice producția de arme în interesul țării lor. Emmanuel Macron a început în 2017 o creștere bruscă a creditelor pentru Apărare, după mai mulți ani de deficit. Bugetul Ministerului Forțelor Armate ale Franței va crește din nou în 2022, la 40,9 miliarde de euro, în conformitate legea de planificare militară pentru 2019-2025 care prevede ca bugetul să ajungă la 50 de miliarde de euro în 2025.
Potrivit cotidianului Le Monde, Direcția Generală a Armamentelor (DGA) intenționează să propună un text legislativ care să permită rechiziționarea, în anumite împrejurări, de materiale sau companii civile în scopuri militare, în timp ce războiul din Ucraina a pus în evidență slăbiciunea stocurilor militare în țările occidentale.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, este departe de a fi sigur că îşi va păstra majoritatea absolută în Adunarea Naţională, chiar dacă se aşteaptă ca alianţa sa să rămână principala forţă în Franţa după primul tur al alegerilor legislative, care au fost marcate de o avansare puternică a stângii unite şi a extremei drepte, relatează AFP.
Va trebui să aşteptăm al doilea tur de scrutin, duminica viitoare, pentru a şti dacă Emmanuel Macron, reales pe 24 aprilie pentru un al doilea mandat de cinci ani în fruntea statului, va putea sau nu să-şi păstreze această majoritate absolută şi, dincolo de asta, capacitatea de a-şi pune în aplicare liber politicile de reformă.
Majoritatea prezidenţială, o coaliţie sub eticheta Ensemble! (Împreună), a obţinut 25,75% din voturi, cu 21.442 de voturi mai mult decât alianţa de stânga NUPES reunită în spatele lui Jean-Luc Melenchon (25,66%), din 23,3 milioane de alegători.
Pe lângă acest avertisment adresat preşedintelui Macron, principalele lecţii ale alegerilor sunt ascensiunea spectaculoasă a stângii unite, progresia puternică a partidului de extremă dreapta al lui Marine Le Pen şi prăbuşirea dreptei tradiţionale, precum şi o abţinere record. Citește continuarea știrii AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu