Emmauel Macron, în criză de imagine. A fost scos de pe posterele pentru alegerile anticipate din Franța

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Emmanuel Macron trece printr-o criză de imagine, cu o săptămână înainte de alegerile anticipate din Franța.

Președintele Emmanuel Macron, care a cerut alegeri anticipate în Franța, după înfrângerea severă de la alegerile europarlamentare din 9 iunie, trece prin momente neplăcute pentru un lider de partid.

Astfel, Macron a ”dispărut” de pe afișele electorale ale propriului partid, iar decizia pare să aibă legătură cu lipsa sa de popularitate în rândul francezilor, relatează agenția EFE, scrie Agerpres.

Un sondaj publicat vineri indică o rată de nepopularitate de 74% pentru liderul de la Elysee, cu șase procente peste cea de când a dizolvat pe 9 iunie camera inferioară a parlamentului (Adunarea Națională) și a convocat alegerile legislative anticipate ce se desfășoară într-un sistem de vot majoritar în două tururi, pe 30 iunie și 7 iulie.

Având în vedere scăderea continuă a popularității lui Macron, alianța sa politică ”Împreună pentru Republică” (Ensemble pour la République), alcătuită din partidul său liberal ”Renașterea” (Renaissance-RE) și formațiunea centristă Modem, a decis să nu-l mai includă în afișele electorale.

Un exemplu poate fi observat în plin centrul Parisului, unde afișele fostului secretar de stat pentru afaceri europene Clément Beaune, care candidează într-o circumscripție a capitalei, nu mai includ nicio imagine sau mențiune cu Macron.

Attal: La aceste alegeri nu se caută un nou președinte, ci un nou guvern

Însuși premierul Gabriel Attal, considerat moștenitorul politic al lui Emmanuel Macron, spune că acesta trebuie să facă un pas în spate, ”întrucât la aceste alegeri nu se caută un nou președinte, ci un nou guvern”.

De altfel, criticile în tabăra prezidențială la adresa celui care era până recent de neatins s-au înmulțit. Inclusiv Edouard Philippe, care a fost primul șef de guvern al lui Macron, pare că acum se distanțează de mentorul său.

”Președintele a ucis partidul prezidențial (...) prin decizia de a dizolva Adunarea Națională”, a criticat Edouard Philippe, al cărui partid, ”Orizonturi” (Horizons), s-a retras din alianța lui Macron care a pierdut alegerile europene și candidează acum separat la alegerile legislative anticipate.

Partidul lui Macron, în coaliție, sub 15% dintre voturi

Respectiva alianță a lui Macron pentru alegerile europarlamentare încheiate, denumită ”Coaliția Nevoie de Europa” (Coalition Besoin d'Europe) și în care rolul principal l-a jucat partidul prezidențial Renașterea, a obținut la scrutinul european numai 14,6% din voturi, în timp ce pe primul loc s-a clasat partidul de extremă dreapta ”Adunarea Națională” (Rassemblement National-RN), cu 31,4% din voturi.

Deși această formațiune a lui Marine Le Pen și Jordan Bardella conduce în sondaje și pentru alegerile legislative anticipate, este totuși puțin probabil să poată forma o majoritate, având în vedere scrutinul majoritar în două tururi în fiecare din cele 577 de circumscripții electorale.

Acest sistem le permite în turul doi partidelor mainstream, indiferent că sunt de dreapta sau de stânga, să formeze coaliții în care să lase la o parte divergențele dintre ele și să-și susțină reciproc candidații cei mai bine plasați doar pentru a izola extrema dreaptă.

Citește și: Criza politică din Franța. Marine Le Pen, avertisment pentru Macron: Nu-i rămâne decât demisia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel