Emmanuel Macron este așteptat mâine în România

Foto: Facebook, Emanuel Macron
Foto: Facebook, Emanuel Macron

Președintele Franței,  Emmanuel Macron, este așteptat în cadrul unei vizite oficiale în România. 

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, este aşteptat mâine în România, apoi miercuri va merge în Republica Moldova, pentru a reitera angajamentul Franţei faţă de aliaţii şi partenerii din regiune, în contextul războiului din Ucraina. Va fi abordat, de asemenea, sprijinul francez pentru exportul de cereale ucrainene.

Reporter: Emmanuel Macron va sosi în România marţi şi se va deplasa, însoţit de preşedintele Klaus Iohannis, la bazele NATO unde sunt staţionaţi militari francezi trimişi în sprijinul ţării noastre la scurt timp după declanşarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Francezii au amplasat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie în faţa ameninţărilor ruse. După cum informează un comunicat al Palatului Elysée, preşedintele Emmanuel Macron va transmite din România un mesaj foarte clar privind angajamentul Franţei faţă de aliaţii din NATO şi de ceilalţi parteneri europeni, scrie RADOR. 

Miercuri, în Republica Moldova, el va reafirma susţinerea Parisului în maniera cea mai directă posibilă de a ajuta această ţară aflată printre cele mai sărace din Europa şi printre cele mai afectate de invazia rusă în Ucraina. Preşedintele francez va aborda cu oficialii român şi moldovean chestiunea exportului de cereale ucrainene, respectiv punerea în aplicare a unei operaţiuni care să permită accesul vapoarelor cu grâne în portul Odesa în deplină siguranţă, fără să se afle în pericol în zona în care marea este minată.

Franța ar putea să aibă mai mult armament

Președintele francez Emmanuel Macron și-a anunțat intenția de a revizui legea de planificare militară pentru 2019-2025, în vederea creșterii armamentului țării.

El a explicat acest lucru prin faptul că, pe fondul evenimentelor din Ucraina, este necesară „adaptarea mijloacelor la ameninţări”, potrivit Le Figaro. Macron ar fi făcut aceste declarații  luni, la deschiderea expoziţiei de arme Eurosatory din suburbiile Parisului.

„I-am cerut ministrului și șefului de stat major al Forțelor Armate să reevalueze această lege de programare militară în următoarele săptămâni, în lumina contextului geopolitic”, a spus Emmanuel Macron.

Potrivit președintelui Macron, Franța „a intrat în economia de război, în care, cred, ne vom stabili pe termen lung”.

La începutul lunii iunie, Emmanuel Macron a declarat deja că în țară companiile industriale naționale ar trebui să intensifice producția de arme în interesul țării lor. Emmanuel Macron a început în 2017 o creștere bruscă a creditelor pentru Apărare, după mai mulți ani de deficit. Bugetul Ministerului Forțelor Armate ale Franței va crește din nou în 2022, la 40,9 miliarde de euro, în conformitate legea de planificare militară pentru 2019-2025 care prevede ca bugetul să ajungă la 50 de miliarde de euro în 2025.

Potrivit cotidianului Le Monde, Direcția Generală a Armamentelor (DGA) intenționează să propună un text legislativ care să permită rechiziționarea, în anumite împrejurări, de materiale sau companii civile în scopuri militare, în timp ce războiul din Ucraina a pus în evidență slăbiciunea stocurilor militare în țările occidentale. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel