DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.
Educarea unei minti atente
Atentia este un lucru esential atunci cand dorim sa obtinem orice ne-am putea dori. Daca nu putem fi atenti nu putem indeplini nici o sarcina, indiferent cat de simpla ar fi aceasta. Tehnicile de constientizare ne antreneaza atentia sustinand fluxul acesteia catre obiectul sau, sau prin modifcarea tipului de atentie atunci cand este cazul.
Sunt mai multe moduri de a fi atent. Atentia ingusta este focalizata si precisa, ca un fascicul laser. Folosim acest tip de atentie de exemplu atunci cand taiem legumele pentru supa sau scriem o scrisoare.
Atentia larga este deschisa si “spatioasa' ca fluxul divergent al unei lanterne. Atunci cand conducem un autoturism atentia noastra este deschisa in mod ideal, astfel ca putem observa orice obiect nou apare in campoul nostru vizual.
Atentia indreptata catre exterior este prin intermediul careia observam lumea din jur cu ajutorul simturilor.
Atentia indreptata spre interior inseamna sa devenim constienti de gandurile si emotiile proprii.
Atentia manifestata de observatorul nostru interior este capacitatea de a sti ce tip de atentie folosim. De exemplu: daca rezolvam o problema de matematica stim ca atentia noastra este focalizata, daca facem o plimbare in natura stim ca atentia noastra este deschisa etc.
Atunci cand practicam meditatia de constientizare si devenim constienti de noi insine, mintea se linisteste in mod natural si atentia noastra devine de mai buna calitate, indiferent in ce mod lucram cu ea.
Un exercitiu care ne dezvolta atat tipul de atentie cat si constientizarea este urmatorul: ne asezam pe un scaun, sau intr-una din pozitiile consacrate de meditatie, cu coloana dreapta, dar relaxata. Devenim constienti de toti muschii corpului nostru, din cap pana in picioare, apoi reptam procesul in ordine inversa. Devenim apoi constienti de starea pe care o capatam in urma exercitiului. Observam si modul cum ne simtim, din cap pana in picioare, fara a judeca in nici un fel senzatiile pe care le obtinem. Doar simtim starea. Apoi incercam sa fixam, ceea ce am perceput, pentru tot restul zilei. Ceea ce se obtine este o modalitate mult mai corecta si mai atenta de a intelege lumea si pe cei din jur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu