DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.
Excesul de zel in meditatia de constientizare
Un discipol incepator in arte martiale a spus maestrului sau: “Sunt foarte preocupat sa invat sistemul de arte martiale pe care il predati. Cat timp credeti ca mi-ar lua sa ajung si eu maestru?”. Maestrul sau a raspuns simplu: “Zece ani!”. Nerabdator elevul a raspuns: “Bine, dar as vrea sa invat mai rapid de atat! Voi munci din greu. Ma voi antrena in fiecare zi cate saisprezece ore daca e nevoie. Cat timp credeti ca imi va lua in acest caz?”. Maestrul s-a gandit un moment si a raspuns la fel de calm: “Douazeci de ani.”
Multora dintre noi ne ia mult timp sa intelegem ca efortul supradimensionat nu garanateaza neaparat implinirea (grabnica) a unui scop. Exesul de zel intr-o activitate are la baza intotdeauna anxietatea. Atunci cand practicam meditatia de constientizare trebuie pur si simplu sa lasam lucrurile sa se desfasoare asa cum sunt ele fara sa intervenim cu nimic. Pur si simplu o meditatie reusita are la baza acceptarea. Anxietatea va bloca intotdeauna realizarea sa.
Mintea noastra este exact ca apa oceanului: cateodata agitata, alteori calma. Uneori mintea noastra sare de la un gand la altul, fara a face nici o pauza. Alte ori gandurile par sa ne vina in minte mai rar si putem sa simtim “spatiul” dintre ele. Constientizarea nu inseamna sa schimbam ritmul gandurilor, cat sa observam ca ele iau nastere, in primul rand. Detasarea fata de ganduri inseamna plutirea pe valurile mintii si trairea in prezent. Acestea sunt inca prezente dar capatam mult mai multa putere sa admiram spectacolul lor decat sa fim controlati de ele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News