Emoții care ne pot vindeca: Regăsirea centrului-meditație și echilibru (13)

arte
arte

DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.

Stefan-PuscaRegăsirea centrului-meditație și echilibru (13)

 “In centrul fruntii, in spatiul dintre ochi, dar putin deasupra, se afla centrul mentalului (Ajna Chakra), sediu al vointei interioare, viziunii interioare si al mintii dinamice. Cand acest centru se deschide si forta din interiorul sau devine activa atunci are loc intarirea vointei, puterii de decizie si eficientei, dincolo de ceea ce o minte obisnuita poate indeplini” Sri Aurobindo

***

In anii ’90 am avut ocazia sa stau de mai multe ori de vorba cu un practicant japonez al artelor martiale. Un om placut, cu o voce plina si o dictie foarte buna a limbii engleze, acesta castigase un mare numar de competitii atat in Japonia cat si in Europa. Ceea ce il facea insa atat de deosebit era intuitia sa extrem de dezvoltata, dublata de un discernamant si o hotarare iesite din comun. Imi povestea cum, atunci cand desfasura o lupta in cadrul unui concurs, avea senzatia ca “vede” cu o fractiune de secunda inainte toate miscarile adversarului. L-am intrebat cum si-a dobandit aceasta capacitate. Fiind un om foarte deschis mi-a dezvaluit secretul: practica de mai multi ani concentrarea si meditatia pe Ajna Chakra.

***

Numita si “al treilea ochi”, Ajna Chakra se spune ca ar fi sediu al intuitiei. Bineinteles ca afirmatia trebuie luata in sens figurat, dar are si un sambure de adevar-in sensul ca asa cum v-am relatat concentrarea si meditatia pe acest centru au multe efecte benefice asupra proceselor mentale. La fel ca si alte tehnici de meditatie, simpla dar poate nu usoara, concentrarea atentiei in aceasta zona are si un efect extraodinar de bun asupra celor care au probleme cu somnul: creste calitatea acestuia atunci cand este practicata cu rabdare si perseverenta seara inainte de culcare. Anumite cercetari medicale par sa puna in evidenta o legatura intre Ajna Chakra si glanda pineala, si deasemenea cu rolul jucat de aceasta in campul de perceptie vizuala. Mai mult, se pare ca ar exista o anumita corelatie si cu secretia de melatonina din creier, lucru evidentiat de studiile privind activitatea bioelectrica a creierului asupra practicantilor yoga care mediteaza in acest fel.

Exercitiul pe care vi-l propun astazi este unul pregatitor pentru meditatia pe zona in cauza: alegeti-va o pozitie confortabila pentru meditatie si concentrati-va atentia in zona din centrul fruntii. Incercati sa simtiti acolo “bataile de puls”. Numarati in gand atat de multe cate puteti pana cand atentia se disperseaza in alta parte. Apoi reluati inca de doua trei-ori. In timp veti observa cum mintea incepe sa lucreze mai bine si este mult mai linistita. Veti incepe sa simtiti cum intrati pe un nou drum. Este cel al calmului si stabilitatii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel