DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.
***
În timpul unei conversaţii telefonice cu un bun prieten al meu acesta mi s-a plâns ca nu îşi poate convinge o ruda mai tânăra să înveţe să ierte pe altcineva. I-am răspuns ca este foarte posibil ca acest lucru este mult mai rău pentru cel care nu iartă decât pentru cel care a greşit. Într-adevăr ura, frica şi ale sentimente negative au puterea lor secreta de a ne tine pe loc.
***
Am văzut în articolul de săptămâna trecuta care este influenta nerespectării principiilor morale în viata societăţii. Deseori am fost însă întrebat de ce ar trebui să intervină ele în viata personala a cuiva. Am mai fost întrebat şi dacă (şi de ce?) au ele vre-o influenta în dezvoltarea spirituala a cuiva.
Toate tradiţiile spirituale şi marile religii pun precepte morale la baza activităţilor umane a căror finalitate este desăvârşirea. Sunt acestea doar simple reguli care ne fac convieţuirea sociala mai buna şi traiul mai liniştit şi mai sigur, sau sunt şi piatra de temelie a dezvoltării spirituale individuale?
Fără îndoială ca amândouă răspunsurile sunt corecte, dar mai cu seama al doilea! Iată de ce: pentru o menţinere de mai lunga durata decât o clipire de pleoape a stărilor meditative trebuie realizata dezactivarea mecanismului de apărare al egoului. Atunci când acesta este în funcţie mintea este activa şi identificarea eului cu gândurile este maxima, lucru care nu permite starea de detaşare care se afla la baza calmarii minţii.
Altfel spus, liniştirea activităţii mentale (care este esenţa mecanismului de supravieţuire al fiecărei fiinţe, şi care în mod atavic are la baza frica) nu poate fi amorsata decât prin respectarea preceptelor morale.
Egoul nostru se dizolva întotdeauna în blândeţe, empatie sau dragostea pentru aproapele nostru, fiindcă doar atunci când împărtăşeşti energia divina cu cel de lângă tine veţi putea vedea lumina dumnezeiască care străluceşte şi în sufletul său. Frica dispare atunci când ajungi să îl vezi pe Dumnezeu în jurul tău şi în tine. Vei putea astfel sa accezi uşor şi stabil comuniunea cu fiinta divina, şi abia atunci mintea va deveni limpede ca apa unui lac liniştit. Nu degeaba se spune ca doar apele limpezi sunt adânci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu