DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.
Regasirea centrului-Meditatie si echilibru (8)
“Oricine poate medita, dar din pacate doar foarte putini indraznesc cu adevarat sa mediteze profund” citat atribuit lui Bodhidharma, primul patriarh al budismului zen
***
Cred ca in fiecare saptamana, sau mai des, se gaseste cate un cunoscut al meu care sa ma intrebe care este cea mai potrivita tehnica de meditatie pentru el. Este poate intrebarea care am auzit-o cel mai des din partea incepatorilor referitor la acest subiect. Raspunsul meu este invariabil acelasi: tehnica nu conteaza prea mult, este foarte importanta insa atitudinea cu care se abordeaza practica meditatiei (aici regula de baza este blandetea fata de propria fiinta). Atitudinea cea mai nepotrivita este legata de nerabdarea in obtinerea rezultatelor, care contrazice fundamental abordarea calma, blanda a exercitiilor.
Invatarea meditatiei seamana cu a invata sa canti la un instrument. Exista insa si greseli de tehnica, care nu trebuiesc facute si asupra carora voi reveni in articolele ulterioare.
***
Prima etapa a unei tehnici bune consta in a invata sa imprimi calm mintii cu ajutorul ritmicitatii. Starile “normale” ale mintii sunt aritmice, dezordonate, acesta fiind un atavism al mecanismului de aparare al fiintei umane. Reveria mentala, saltul spontan al mintii de la un subiect la altul creeaza sanse mai mari de interceptare a unei eventuale amenintari din mediul exterior si mareste astfel sansele de supravietuire ale persoanei respective.
Prin obtinerea unei stari cvasiritmice a mintii se obtin asa-zisele stari coerente ale acesteia. Ele sunt baza pentru urmatorul obiectiv care trebuie atins si anume posibilitatea de a dezactiva partial, temporar si in scop constructiv anumite componente ale mecanismul de aparare al persoanei respective. Este vorba bineinteles despre acele parti ale sale care impiedica atingerea starii de concentrare optima asupra obiectului ales ca suport al meditatiei. Bineinteles ca mecanismul personal de aparare nu se va inactiva in totalitate ca urmare a practicarii acestor tehnici, dupa cum acest lucru nu se intampla in intregime nici in somn.
***
Iata un exercitiu foarte simplu care da rezultate foarte bune in acest sens: numarati-va respiratiile, fara a interveni in mod voluntar in ritmul acestora. Este bine sa faceti acest exercitiu zilnic, in secvente de cate o suta de respiratii, fara a forta in nici un fel. Este foarte util sa realizati acest exercitiu la o ora fixa, deoarece organismul raspunde foarte bine la activitatile facute ritmic. Veti observa, pe langa efectul de linistire a mintii care se instaleaza treptat in timp si o crestere a capacitatii de concentrare, un echilibru mai bun si o anumita ordonare a gandirii.
Tehnica de meditatie
-nu conteaza
-totusi care sunt caracteristicile unei tehnici bune
-etapele in meditatia corecta:
-ritmicizarea mintii (obtinerea starilor coerente ale mintii)-exp: pranayama+scaderea usoara a ritmului-> utila pentru decuplarea MAp.
-redirectionarea campului atentiei din exterior in interior
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu