DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.
Regasirea centrului-Meditaţie si echilibru (9)
“Pacea vine din interior. N-o cautati in afara!” Buddha
In anul 1986 am auzit pentru prima data despre arta meditatiei. Subiectul era un tabu al vremurilor din cauza episodului legat de modul cum reprimasera autoritatile vremii miscarea meditatiei transcedentale. Carti de yoga circulau pe sub mana de la o persoana la alta, doar intr-un cerc restrans al increderii. Am inceput sa citesc cu mare curiozitate scrisul estompat al copiilor xerox facute dupa alte copii xerox ale celebrelor lucrari ale maestrilor Swami Shivananda si Swami Vivekananda. Nici nu bagam de seama ca indeletnicirea era si mai grea datorita deselor pene de curent din acea perioada...
Intr-o incercare de a imi optimiza modul in care invatam la scoala am incercat primele tehnici de meditatie. Au fost pentru mine primele experiente...si totodata primele greseli (dintr-un sir destul de lung!).
Mai tarziu am ajuns sa inteleg ca toate acestea au facut parte dintr-un proces natural pentru orice invatacel in disciplinele spiritului. In momentul in care am acceptat faptul ca fara greseala nu poti capata experienta, rezultatele nu au intarziat sa apara.
Am realizat si care era greseala cea mai frecventa pe care o faceam: ma grabeam foarte tare si incercam sa fortez mereu ca sa obtin ceea ce scria in cartile pe care le citeam. Nu respectam unul din principiile de baza ale meditatiei, blandetea fata de propriul organism.
***
Incepem astazi sa discutam despre tehnicile de concentrare, cunoscute in mod gresit cateodata drept “tehnici de meditatie”. De fapt, tehnica de meditatie incepe atunci cand incepem sa traim conform perceptelor morale care trebuiesc respectate de orice cautator al adevarului interior. Concentrarea poate avea succes doar atunci cand parcurgem pe rand toate etapele preliminare pe care le-am descris in episoadele anterioare ale acestui serial.
Inainte de a incepe sa practicam meditatia trebuie sa avem in minte cel mai important lucru: motivatia cea mai impotanta a ei: identificarea noastra cu adevarata esenta a fiintei noastre si dobandirea astfel a viziunii corecte asupra vietii. Printre altele meditatia inseamna sa traim cu adevarat, intens, autentic si in prezent.
Tehnica de concentrare la care vreau sa fac referire este concentrarea asupra flacarii unei lumanari. Ea se face foarte simplu: asezati nemiscat intr-o pozitie relaxata, simetrica, cu coloana dreapta privim flacara asezata la nivelul ochilor in fata noastra la o distanta egala aproximativ cu o lungime de brat.
Scopul este sa ajungem sa privim continuu si neperturbat flacara cateva minute, fara ca mintea sa aiba nici un fel de distrageri in acest timp. Pare simplu dar nu este nici pe departe usor, deoarece mintea are tendinta sa intre permanent in reverie si deviem de la procesul concentrarii fara sa ne dam seama. Daca nu credeti ca este greu pur si simplu incercati! In articolul de saptamana viitoare am sa va explic de ce este dificil, cum putem reusi, si ce legatura are acest proces cu anumite atavisme legate de de modul cum si de ce se relaxau stramosii nostrii seara stand in pesteri si privind focul dupa o zi grea de vanatoare. Pare ciudat, nu ? Tineti aproape si veti afla de ce este asa!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu