DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.
Scopul constientizarii
Placerea care vine din constientizare seamana cu cea pe care o regasim in dans. Nimeni nu danseaza pentru beneficii cardiovasculare sau pentru a imbunatati activitatea creierului, ci, pur si simplu...pentru placerea de a dansa. Aceasta nu reduce in nici un fel beneficiile asupra inimii si creierului, dar placerea consta in actul de a dansa in sine.
In acelas fel, devenim constienti de lumea noastra interioara in simplul scop de a fi constienti. Acest proces ne conecteaza cu simturile noastre, motivat de catre curiozitatea de a ne autocunoaste. Daca suntem prea preocupati de a culege roadele acestei forme de meditatie vom strica toata placerea ei. “Calatoria” implicata de procesul meditatiei nu inseamna sa ajungem la o anumita destinatie, ci chiar calatoria este destinatia. Vom lucra corect daca vom avea in minte aceste consideratii atunci cand vom beneficia de toate avantajele procesului de constientizare: relaxare, sanatate emotionala si mentala mai buna, o relatie mai buna cu ceilalti si cu noi insine.
Mintea si corpul sunt aproape una si aceeasi entitate. Daca mintea noastra este tensionata, corpul nostru va fi in aceeasi stare. Ele se comporta la fel. De ce devine corpul nostru tensionat atunci cand mintea este incordata? Raspunsul sta intr-un comportament atavic al oricarei fiinte umane: atunci cand traim o stare de stres corpul se pregateste pentru atac sau pentru fuga. Acesta este modul nostru multimilenar de a face fata la stres (la fel de valabil si in ziua de azi!).
Scopul constientizarii nu este de a ne face sa fim mai relaxati. De multe ori, chiar incercarea de a fi mai relaxat creeaza mai multa tensiune in organism. Constientizarea merge mult mai departe decat atat. Ea presupune sa devenim constienti de experienta fiecarui moment din viata noastra, si sa il acceptam asa cum este el.
Daca, de exemplu suntem tensionati, procesul inseamna sa devenim constienti de tensiune. Care parte a corpului nostru devine oare tensionata? Care sunt forma, culoarea sau textura zonelor tensionate? Care este reactia noastra la tensiune, ce ganduri si emotii iau nastere in noi in urma acestui lucru?
Constientizarea inseamna sa aducem curiozitatea in experienta noastra zilnica in mod constant. Vom descoperi astfel un nou mod de a trai in care relaxarea si evenimentele placute de viata intervin de la sine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu