Emoţii care ne pot vindeca - Suprimare şi exprimare

emotii-anxietate
emotii-anxietate
Alegeri prezidentiale 2024

DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.

Stefan-PuscaUn cunoscut mi-a povestit că realiza faptul că îşi calma de fiecare dată vârfurile de anxietate cu o ţigară. În consecinţă s-a lăsat de fumat. În primele şase luni după aceasta a luat 15 kg în greutate. Problema sa nu mai era refularea în fumat, ci în mâncatul excesiv. Cu timpul a realizat că avea o problema cu exprimarea emoţiilor. După ce a învăţat să exprime ceea ce simte a reuşit sa găsească uşor şi soluţia pentru a reveni la greutatea normală - practica zilnică a sportului şi un oarecare control alimentar sub îndrumarea medicului nutriţionist. A reuşit sa slăbească 17 kg şi acum se simte excelent.

Emoţiile sunt stări ale minţii care ne pun în mişcare, lucru care înseamnă că acestea trebuie să se finalizeze cu o acţiune adecvată. În caz contrar vorbim de emoţii reprimate care prezintă o problemă destul de delicată pentru organism. Iată în ce sens: în fiecare dintre noi, orice reprezentare mentală tinde să declanşeze o anumită mişcare explicită sau infinitezimală sau măcar o tendinţă de mişcare. Acest fenomen poartă numele de mişcare ideomotorie

Unele mişcări de acest tip pot provoca anumite grade de crispare musculară, mai ales dacă reprezentările mentale care stau la baza lor activează mecanismul de apărare al persoanei respective şi mai ales dacă mişcările sunt reprimate. Crispările repetate duc la instalarea unor blocaje pe meridianele energetice care traversează zonele afectate. Cu timpul acestea pot induce dereglări permanente în biocâmpurile persoanei respective, lucru care poate fi un factor favorizant pentru instalarea diverselor afecţiuni de sănătate.

Opusul acestei situaţii apare atunci când ne exprimam emoţiile, comportament care în situaţia în care reacţia noastră nu este corect dozată ne poate pune în situaţii delicate faţă de cei din jur. Respectarea unor reguli simple în aceste situaţii poate însă să întoarcă lucrurile în favoarea noastră şi a unei relaţii mult mai bune şi mai durabile cu partenerul de discuţie.

Este vorba de două aspecte simple: exprimarea deschisă, completă şi corectă a ceea ce simţim; şi evitarea jignirii celelalte persoane. În plus, o greşeală foarte frecventă în asemenea cazuri este exprimarea exagerată a ceea ce simţim. Pe moment, exprimarea emoţiilor poate genera situaţii mai delicate însă cu timpul aceasta va creea celorlalţi încredere în sinceritatea a ceea ce comunicaţi. Este posibil să înceapă să vi se solicite opinia în multe cazuri datorită punţilor de comunicare pe care vi le veţi creea cu cei din jur.

Pentru a putea neutraliza efectele blocajelor date de reprimarea repetată a mişcărilor ideomotorii vă propun următorul exerciţiu: aşezaţi-vă într-o poziţie relaxată şi vizualizati cu ochii închisi imaginea a trei persoane dragi. Imaginaţi-vă cum, cu fiecare inspiraţie captati "energie benefică" din înaltul cerului, pe care o trimiteţi către ei cu fiecare expiraţie. Faceţi acest lucru timp de zece respiraţii. Repetaţi exerciţiul cu alte trei persoane pe care le iubiţi ceva mai puţin. Vă va fi ceva mai greu la început, dar cu timpul vei fi uimiţi de rezultate. Lumea va deveni un loc mult mai plăcut în care să trăiţi.

Citeşte şi:

Emoţii care ne pot vindeca. Starea de „zero emoţional“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel