EXCLUSIV  Endometrioza, boala femeilor frumoase care distruge româncele. Petiție către ministrul Pintea: Includeți pe lista bolilor cronice!

Sorina Pintea
Sorina Pintea

Endometrioza este o boală care ia la trântă femeile frumoase. De maladia aceasta cu nume ciudat au suferit și Marilyn Monroe, și Pamela Anderson. În termeni populari se numește ”boala femeilor frumoase”.

Observând că femeile care suferă de endometrioză severă sunt neobişnuit de atrăgătoare, oamenii de ştiinţă din Italia au presupus că factorii care le asigură frumuseţea acestor femei contribuie şi la dezvoltarea endometriozei. În studiu, observatori independenţi au catalogat drept foarte atrăgătoare: 31% dintre femeile suferinde de endometrioză severă, 8% dintre cele care sufereau de endometrioză medie şi doar 9 procente dintre cele care nu sufereau de această tulburare. Femeile sunt cu atât mai atrăgătoare cu cât au un nivel mai crescut de estrogen şi este posibil ca tocmai acest hormon să fie vinovat pentru dezvoltarea endometriozei, au explicat cercetătorii în studiu.

Dar lăsând la o parte partea ”frumoasă” a bolii, endometrioza este o boală gravă. Nu ucide, dar unii spun că se comportă precum cancerul în sensul dezvoltării, extinderii la alte organe. Și pentru că în România, endometrioza nu este inclusă pe lista bolilor cronice și nu i se dă importanță precum în alte țări, a fost lansată o petiție către ministrul Sănătății Sorina Pintea chiar în luna martie care este dedicată conștientizării endometriozei.

Semnatarii acestei petiții, în schimbul contribuțiilor pe care le plătesc lunar pentru sănătate și asistență socială, doresc:

1) Includerea endometriozei pe lista bolilor cronice;

2) Conștientizare la nivel național, în rândul personalului medical din spitale/clinici private și de stat, cât și a persoanelor care suferă de această boală, prin campanii de informare realizate de Ministerul Sănătății în colaborare cu Ministerul Muncii;

3) Formarea de echipe interdisciplinare (ginecolog, chirurg colo-rectal, urolog), specializate în chirurgia endometriozei în cadrul spitalelor de stat;

4) Decontarea tratamentelor și a investigațiilor necesare (RMN cu protocol de endometrioza, Hidro Colo CT), atât la stat cât și la privat;

5) Decontarea procedurilor de Reproducere Umană Asistată;

6) Deschiderea de centre pentru endometrioza cu personal medical specializat, care să ofere programe de consiliere pshiologică pt reintegrarea socială, asistente medicale care să cunoască boala, medici nutriționiști care să ofere sfaturi pentru o dietă/nutriție specifică (datorita naturii inflamatorii a bolii), programe de antrenament pelvin făcute de specialiști în musculatura pelvină.

De ce este important?

Endometrioza poate afecta pe oricine, indiferent de culoare și statut social. În numele fiicei, soției, mamei, prietenei tale, ajută-ne să ne facem auzite, semnează petiția și dă mai departe.

În România nu există nici un centru la stat dedicat acestei afecțiuni medicale, care este la fel de des întâlnită precum diabetul, dar despre care se cunoaște foarte puțin. Dorim să primim tratamentul necesar la timp, fără a aștepta ani de zile până primim un diagnostic corect, fără a merge la o mulțime de medici care nu cunosc boala și fără a avea numeroase intervenții chirurgicale nereușite.

Endometrioza este o boală cronică gravă, care afectează una din zece femei și care poate duce la consecințe medicale grave dacă este tratată inadecvat. Endometrioza este departe de a fi o boala rară, la nivel mondial sunt aproximativ 200 de mil de femei care suferă de aceasta boală, iar în România sunt peste 500.000 de femei care au diagnosticul de endometrioza.

Youtube video image

Româncele care suferă de endometrioză sunt invitate să le trimită povestea lor actualului ministrul al Sănătății.

Povestea mea despre această boală o găsiți pe DC MEDICAL.

Endometrioza, cea mai căutată boală pe Google

Endometrioza, această boală cu nume complicat, a fost cea mai căutată boală, pe Google, în ceea ce privește sănătatea femeii. Întrebarea "ce este endometrioza" a fost cea mai căutată sintagmă pe Google în 2018.

Este o dovada clară ca gradul de conștientizare al acestei patologii a fost, în 2018, în continuă creștere. Fie pentru că au auzit la știri despre endometrioză, fie că au vrut să verifice dacă au simptomele bolii, femeile au căutat să vadă ce înseamnă această maladie. Una din zece femei suferă de endometrioză, iar în România sunt diagnosticate cu această boală peste 500.000 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel