Artista Sorina Enea a vorbit despre experiența ei cu endometrioza, boala pentru care, uneori, ești trimis întâi la psiholog când tu, de fapt, suferi de o gravă problemă de sănătate ce ține de zona ginecologică.
„Buna! Numele meu este Endometrioza și sunt o boală cronică mult prea puțin cunoscută în rândul medicilor. Ce fac eu mai exact? Păi țesutul acela care căptușește pereții uterului, începe să crească în afara lui: pe scurt, asta însemn eu.
Mi se mai spune și "cancerul care nu ucide" pentru că am același comportament ca și cancerul: migrez cu ușurință de la un organ la altul. Încep cu organele genitale, apoi mă plimb la sistemul digestiv si fac ravagii, mai poposesc pe unde am chef - rinichi, plămâni, ficat, mă duc în sinusuri, chiar și până la creier.
Sunt în corpul a peste 200 000 000 milioane de femei la nivel mondial - asta dacă ne referim la cele care au fost diagnosticate, și conform ultimelor studii una din 10 femei este afectată de mine, însă am fost depistată și în organismul adolescentelor dar și în cel al bărbaților.
Primele informații despre existența mea au fost atestate în anul 1920. Estrogenul este prietenul meu cel mai bun: mă ajută să cresc și să produc focare dureroase.
Sunt una din principalele cauze de infertilitate. Ce simți când am devenit "prietene"? Dureri foarte mari abdominale predominant în perioada ciclului menstrual, asociate uneori cu disfuncții ale aparatului digestiv, te poate durea umărul drept, te pot aduce în pragul depresiei și multe alte simtome. Cel mai mult îmi place să migrez în liniște de la un organ la altul și însămânțez tot ce prind în cale.
Am patru stadii, stadiul 4 fiind evident, cel mai grav.
Acum, despre "EA" "EA" a început să îmi simtă prezența acum aproximativ 7-8 ani. La început am fost timidă și nu i-am dat bătăi de cap. M-am instalat comod după prima sarcină, dar am început să îmi fac de cap după cea de-a doua.
"Ea" a fost la mulți doctori de toate specializările dar niciunul nu s-a gândit și la mine. Ba din contră, o doamna doctor i-a sugerat "Ei" că poate ar trebui să consulte un psiholog, că poate totuși nu o doare atât de rău, că poate e ea mai "sensibilă"...
"Ea" a întrebat dacă ar putea fi vorba despre mine însă toti cei la care a fost i-au râs în nas: norocoasa de mine. Evident mi-am făcut de cap cum am știut eu mai bine.
În iunie după un #RMNcuProtocolDeEndometrioza, misterul a fost elucidat: m-au găsit! Cică eram gradul 2 .... Adică nu pot mai mult?!?Până în noiembrie când a ajuns la unul dintre medicii din România care știu ce sunt și însemn eu, eram deja de gradul 4.
-------
Short story long: "Ea" este în a 10-a zi de la operație și se simte bine "Ea": mi-am "povestit" aici povestea în speranța că mesajul va ajunge la cât mai multe persoane și că poate le va ajuta să primească răspunsuri la întrebări de mult puse. Conform studiilor, o femeie merge la 7 medici până este diagnosticată. Aveți grijă de voi! Ea”, a scris Sorina Enea.
Endometrioza este o boală gravă care afectează – la nivel mondial – o femeie din zece. Este considerată o boală tabu cu consecințe teribile. Endometrioza este una dintre principalele cauze a infertilității feminine. Boala presupune dureri insuportabile, tratamente și efectele lor secundare, iar la pacientele cu stadiul 3 sau 4 de boală, intervenții chirurgicale numeroase și chiar infertilitate.
Sunt paciente care reușesc să își controleze boala prin alimentație și stil de viață sănătos și sunt și paciente care necesită un tratament cronic pe toată perioada vieții lor, activă hormonal. Rolul intervenției chirurgicale este de a aduce o pacientă din stadiul 3, 4 de boală la stadiul 1, 2. Intervenția nu vindecă, ci doar ameliorează semnificativ afecțiunea, urmând ca celelalte specialități conexe, împreună cu medicul curant să controleze boala. Pacienta, și după operație, rămâne o pacientă cronică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu