Nicole Malachi povestește prin ce experiență dificilă a trecut câțiva ani la rând. A fost diagnosticată cu o formă rară de cancer – limfom, gradul III. A urmat o perioadă grea cu tot ce înseamnă teste medicale dureroase, intervenții chirurgicale, iar totul a culminat cu chimioterapia.
A fost perioadă care a putut fi comparată cu o tortură. Nu știa dacă organismul său va rezista unui asemenea tratament. Din tot calvarul chinuitor, femeie a avut și o consolare – menopauza indusă – un an întreg fără durerea care îi făcea viața groaznică.
De la cancer la endometrioză
După câțiva ani petrecuți prin spitale, Nicole a primit o altă lovitură: endometrioza. Nu era pregătită pentru a se confrunta și cu dificultățile acestei boli. Un lucru îi era clar: se vor schimba multe în ceea ce privește diferența de percepție a bolii de către ceilalți oameni. Bolnavii care suferă de cancer sunt văzuți ca niște oameni puternici. Când ai cancer, nu este nevoie să te plângi de faptul că tratamentul este dureros. Toată lumea știe cât de sever este cancerul. Există sute de organizații care luptă cu această problemă și îi sprijină pe bolnavi. Oamenii înțeleg cât de severă e maladia și fac tot posibilul pentru ca pacientului să îi fie bine.
Autoarea articolul ridică mai multe întrebări importante pentru femeile care suferă de endometrioză. "Cine va spune despre ele că sunt curajoase și le va felicita pentru că luptă cu endometrioza? Vor fi vreodată apreciate pentru războiul dus cu această boală?" În sufletul său știa că răspunsul este negativ pentru că spre deosebire de femeile care suferă de cancer, cele cu endometrioză nu sunt puse pe un piedestal pentru curajul lor de a merge mai departe.
Autoarea textului subliniază faptul că nu vrea să fie înțeleasă greșit. Nu spune sub nicio formă că mai bine să ai cancer decât endometrioză. Nu, dar există un mesaj puternic pe care vrea să-l transmită: femeile care au endometrioză suferă foarte mult. Dureri pelvine, stres, crampe, oboseală cronică, sângerări menstruale neregulare și dureroase etc. Femeile care suferă de endometriză au un risc ridicat de infertilitate și un risc crescut de a face cancer ovarian. Endometrioza nu înseamnă doar crampe. Din păcate, endometrioza nu este mediatizată și din acest motiv este înțeleasă greșit. Se estimează că una din zece femei suferă de endometrioză și totuși mulți oameni nici măcar nu au auzit de acest cuvânt. În plus, cei care fac efortul să înțeleagă complicațiile bolii se lovesc de misterul ei. În afară de conștientizare, mai există și nevoia de sprijin de care femeile au nevoie pentru că – de cele mai multe ori – operațiile pe care le fac nu se limitează la una.
În afară de conștientizare, mai există și nevoia de sprijin de care femeile au nevoie pentru că – de cele mai multe ori – operațiile pe care le fac nu se limitează la una. s-a întâlnit cu Jill Fuerish, o altă femeie care i-a declarat război endometriozei. La scurt timp s-au pus bazele grupului Endo Warriors. Este un loc unde femeile își pun întrebări și găsesc cele mai bune răspunsuri și sfaturi.
Ce este endometrioza
Endometrioza este o afecţiune frecventă care se defineşte prin prezenţa unui ţesut asemănător cu endometrul (ţesutul cu aspect de mucus care înveleşte în interior uterul) descoperit în afara uterului, în principal în alte părţi ale cavităţii pelviene. Endometrioza se poate localiza în ovare, pereţii uterului sau ligamentele acestuia, vagin, apendice, vulvă şi colul uterin. În situaţii rare, leziuni au fost descoperite şi în vezică, intestine şi plămâni. Ţesutul localizat în exteriorul uterului se comportă asemănător cu endometrul din interiorul acestuia, îngroşându-se şi dezintegrându-se în fiecare perioadă de ovulaţie, creând zone hemoragice, inflamaţii şi iritaţii. Boala poate să fie dureroasă, să aducă neregularităţi în menstruaţie, dureri la contactul sexual şi alte disfuncţii sexuale.
Cauzele endometriozei
Cauzele endometriozei constituie un subiect destul de controversat, resursele şi mijloacele ştiinţelor medicale dovedindu-se încă insuficiente pentru elucidarea acestei probleme.
Există mai multe teorii, unele chiar contradictorii în privinţa cauzelor endometriozei. Unele susţin că etiologia bolii poate fi de origine ereditară sau o cauză a sistemului imunitar deficitar.
Endometrioza este o afecţiune cu incidenţa crescută în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani şi este puternic asociată cu infertilitatea, o proporţie de peste 30% din femeile care suferă de endometrioză acuză incapacitatea de a concepe copii.
Printre simptomele endometriozei se înscriu:
Menstruaţia dureroasă este una dintre simptomele endometriozei. Cauza durerii este necunoscută, dar probabil este legată de schimbările în secreţii din ţesutul endometrial ectopic, cu sângerarea aferentă.
Contactul sexual dureros (dispareunia), care poate apărea atunci când leziunile endometriale apar în preajma ligamentelor uterine sau în vagin.
Discrete sângerări intermenstruale şi un volum redus de sânge menstrual, pot constitui alte simptome ale endometriozei. În cazuri de implicare la extrem a ovarelor, pot să apară perioade menstruale anormale.
Ocluzia intestinală şi apariţia sângelui în scaun şi în urină, care poate fi cauzată de leziuni
endometriale din afara cavităţii abdominale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News