Urmărește emisiunea live


Endometrioza, printre bolile pentru care în alte țări șefii dau liber. Există națiuni de pe alte continente unde femeile nu vor acest drept

Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels

Spania ar putea fi prima țară occidentală care ar oferi până la trei zile libere în fiecare lună tuturor angajatelor care au dureri severe în perioada menstruală. Noua politică face parte dintr-un pachet de măsuri menite să protejeze sănătatea menstruală şi reproductivă.

Alegeri prezidentiale 2024

Schimbarea ar viza femeile care au dureri mari la menstruație din cauza chisturilor, fibroamelor sau endometriozei. Rămâne de văzut dacă se aprobă acest aspect al legii (au apărut deja discrepanțe în cadrul Guvernului), dar dacă se va face, Spania ar fi prima țară occidentală care va recunoaște femeilor acest drept.

Italia a încercat să vină cu mai multe drepturi pentru femeile de acolo, dar a fost în zadar. Se întâmpla în 2017. Patru femei din Partidul Democrat au prezentat un proiect de lege care prevedea ca angajatorii să dea trei zile de concediu plătit în fiecare lună angajatelor care suferă de crampe menstruale.

Potrivit textului, femeile care aveau endometrioză sau alte boli menstruale puteau lipsi de la serviciu trei zile pe lună, coincizând cu perioada menstruației și fără a fi nevoite să ia concediu medical sau să consume zile de concediu.

Un sondaj făcut de ziarul Il Messaggero a arătat că, în perioada menstruației, între 60 și 90% dintre femeile italiene se plângeau de dureri de cap, dureri de spate, dureri abdominale și modificări hormonale severe. Din păcate, proiectul de lege a fost respins.

Așadar nicio țară europeană nu a legiferat cu privire la dreptul la odihnă pentru o femeie care suferă de dismenoree. Nici Germania, nici Franța, nici Marea Britanie... niciuna. Și doar Italia a încercat. Dacă Spania aprobă legea conform textului întocmit de ministrul Irene Montero, ar fi prima țară europeană și occidentală care va recunoaște acest drept.

În Asia pare să existe o „sensibilitate” mai mare la crampele menstruale. Japonia a fost prima țară care a stabilit un astfel de permis. L-a aprobat în 1947. Dar femeile din Japonia nu prea sunt interesate de acest aspect. De asemenea, acolo există mentalitatea muncii japoneze conform căreia firma este aproape o familie și merită toate eforturile (interesul individual trebuie amânat). Exercitarea acestui drept ar fi ca și cum ai arăta slăbiciune. În cele din urmă, angajatorii japonezi nu sunt obligați să plătească pentru acele zile luate pe caz de boală. În Japonia, dreptul de a sta acasă atunci când o femeie are o menstruație dureroasă există doar pe hârtie. De altfel, potrivit unui sondaj realizat în 2017, doar 0,9% dintre femei solicitaseră vreodată acest permis.

În 1953, Coreea de Sud a luat un exemplu din legislația japoneză, deși dezvoltarea sa a venit abia recent, în 2001. Femeile au dreptul la o zi de odihnă pentru crampe menstruale. Dar realitatea este că se ciocnesc din nou de mentalitatea muncii și de competiția agresivă care apare în toate domeniile societății coreene. Companiile sud-coreene nu au înlocuitori pentru aceste femei, iar ele nu vor să-și împovăreze colegii cu mai multă muncă.

În Indonezia, din 2003, femeile care lucrează au dreptul la două zile libere plătite pe lună. În China, nu există o legislație națională în acest sens, însă unele guverne regionale acordă femeilor două zile libere pe lună, dar trebuie să justifice acest lucru cu concediul medical. În Taiwan, există o zi de concediu menstrual din 2014.

Mexic, cel mai bun exemplu


În America, Mexicul a fost cea mai „avansată” națiune la acest capitol. Legea care recunoaște dreptul la sănătatea menstruală cu concediu medical (3 zile) a intrat în vigoare anul acesta, pe 1 ianuarie.

În Argentina nu există o lege specifică, dar în negocierea unui contract colectiv, a fost recunoscută o zi liberă pe lună pentru femei, care coincide cu menstruația.

În Zambia, din 2015, femeile au dreptul la două zile libere plătite pe lună când au dureri la menstruație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel