Prof. univ. dr. Adrian Săftoiu, specialist în gastroenterologie și endoscopie, a fost invitatul DCNews dr. Irinel Popescu. Medicul a vorbit, în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate", despre progresul endomicroscopiei.
”Metoda a fost dezvoltată recent, prin 2005. E vorba de un endoscop care în capăt are un endomicroscop. Prin intermediul endoscopului i se plasează mini filtre, sunt mai multe sisteme disponibile sau au fost în timp mai multe sisteme, pentru că, acum disponibil pe piață a rămas acest sistem cu miniprobe. Deci, în timpul endoscopiei se plasează o mini sondă în esofag, stomac, abdomen și se obțin niște imagini microscopice în timpul endoscopiei, în timp real. Metoda a început ca o tehnică de cercetare, a fost folosită mult în cercetarea clinică în Europa de Vest, iar acum este aprobată și în Statele Unite.”, a spus medicul.
Endomicroscopia este folosită, de exemplu, la pacienții cu reflux gastroesofagiac prelungit, esofag barrett sau boli inflamatorii intestinale, spune Adrian Săftoiu.
”Este folosită în toate situațiile în care este prezentă fie inflamația, fie sunt prezente afecțiuni omoplazice.”, a declarat specialistul.
Metoda este ”puțin indisponibilă” în România, din cauza prețului mare al consumabilelor, mai spune acesta.
Răspunsul integral poate fi urmărit în video următor:
Vezi interviul complet AICI.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News