Energia regenerabilă domină în UE: Combustibilii fosili sub pragul de 25%

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @vanitjan
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @vanitjan

În luna aprilie a acestui an, energia produsă din combustibili fosili în Uniunea Europeană a coborât sub pragul de 25% pentru prima dată în istorie, potrivit unui raport al Ember, un think tank specializat în energie.

Această scădere semnificativă, de 22%, comparativ cu aprilie 2023, a fost determinată în principal de creșterea producției de energie eoliană și solară, precum și de revenirea energiei hidroelectrice. Ponderea energiei regenerabile în mixul energetic al UE a atins un nivel record de 54%, scrie euronews.com.

Germania și Italia, lideri în reducerea combustibililor fosili

Germania a înregistrat cea mai mare scădere a producției de energie din combustibili fosili, cu o reducere de 26% față de anul trecut. Aceasta a fost urmată de Italia, cu o scădere de 24%, Spania, Franța și Olanda.

În Germania, închiderea a șapte centrale electrice pe bază de cărbune la sfârșitul lunii martie 2024 a contribuit semnificativ la această reducere.

Emisiile de carbon scad în ciuda creșterii cererii de electricitate

În ciuda unei ușoare creșteri a cererii de electricitate în UE începând cu luna octombrie a anului trecut (0,4% în primele patru luni ale anului 2024 comparativ cu 2023), producția de energie din combustibili fosili a continuat să scadă, fiind înlocuită de sursele regenerabile.

Sarah Brown, directorul programului european al Ember, a subliniat exemplul cărbunelui, a cărui producție a scăzut cu peste 300 de terawatt-oră din 2016 până în 2023, în timp ce producția de energie eoliană și solară a crescut în aceeași măsură.

Tranziția energetică a UE pe calea cea bună

Raportul Ember concluzionează că, deși cifrele excepționale din luna aprilie ies în evidență, acestea fac parte dintr-o schimbare structurală în tranziția energetică a UE. Emisiile de carbon au scăzut cu 18% în primele patru luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Aceste rezultate încurajatoare demonstrează că Uniunea Europeană este pe drumul cel bun în atingerea obiectivelor sale ambițioase în materie de energie curată și reducere a emisiilor de carbon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel