Ministrul delegat pentru Energie a luat fața colegului său de la Economie, la conferința de presă de la Guvern. Executivul a adoptat miercuri schema de ajutor de stat privind exceptarea marilor consumatori de energie electrică de la plata certificatelor verzi. Exceptarea merge până la 85% din valoarea certificatelor. Măsura se aplică pentru consumatorii industriali, favorizate fiind marile companii de producție.
În cazul în care nu se adopta această Hotărâre, pentru reducerea impactului certificatelor verzi asupra marilor producători industriali, mai multe companii riscau să-și oprească activitatea. Menținerea actualului nivel al contribuțiilor risca să genereze mii de șomeri și să aibă un impact negativ asupra producției industriale, ca și a ritmului investițiilor. Constantin Niță, ministrul Economiei, a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru a proteja industria locală și locurile de muncă. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Economiei, a trecut prin Guvern și așteaptă avizul Comisiei Europene.
Nicolescu i-a luat fața lui Popa
La ședința în care s-a adoptat HG-ul, a fost prezent, din partea ministerului care a elaborat proiectul, secretarul de stat Maricel Popa. Ministrul de resort, Constantin Niță, este plecat la Conferinţa miniștrilor economiei și comerţului din China și ţările Europei Centrale și de Est. În lipsa titularului de la Economie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Niculescu, a ieșit în conferința de presă, ceea ce a enervat specialiștii de la Economie, care au lucrat la proiect.
Efectul HG: protejarea a 1,5 milioane de locuri de muncă
Exceptarea de la plata unor contribuții către furnizorii de energie verde se face diferențiat, în funcție de electro-intensitatea operatorilor economici:
Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani și se va aplica de la 1 august 2014, după aprobarea de către Comisia Europeană. Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat este de circa 300, iar bugetul total estimat este de 750 milioane euro. Autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.
"Măsura va avea ca efect stabilizarea activității industriale și asigurarea premiselor pentru noi investiții, crearea de noi locuri de muncă și îmbunătățirea eficienței energetice. Din 2011, producția de energie regenerabilă a cunoscut o creștere explozivă în România datorită schemei de sprijin foarte generoase. Consumatorii finali însă s-au confruntat cu costuri în creștere ale energiei electrice. Consecințele acestor creșteri sunt majore, mai ales pentru consumatorii industriali electrointensivi, periclitându-le competitivitatea pe piața internă europeană și, mai ales, afectându-le poziția pe piața concurențială mondială", a declarat ministrul economiei, Constantin Niță, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei. "Industria electro-intensivă din România asigură direct 760.000 locuri de muncă și indirect aproximativ 1.500.000", se mai arată în comunicatul de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News