Energie. Statele baltice, lovitură pentru Rusia

 Liderii Poloniei şi ai statelor baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) vor semna un acord îndelung aşteptat privind conectarea până în 2025 a propriilor sisteme de transport al energiei electrice de cele ale Uniunii Europene, pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia, transmite Reuters. 

Reţelele electrice ale celor trei state baltice, foste membre ale URSS, sunt în continuare integrate cu reţelele din Belarus şi Rusia, chiar dacă Lituania, Letonia şi Estonia au aderat la Uniunea Europeană şi NATO din 2004. Guvernele celor trei state baltice consideră că această dependenţă de Rusia este un risc, unul dintre motive fiind şi lipsa transparenţei cu privire la starea în care se află reţeaua energetică a Rusiei. 

Acordul, a cărui copie a fost consultată de Reuters, va fi semnat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi de liderii Poloniei şi ai statelor baltice, la summitul care se desfăşoară în prezent la Bruxelles. 

Decuplarea de sistemul rusesc, preconizată iniţial să se realizeze până în 2025, a fost amânată de mai multe ori pentru că ţările baltice au discutat dacă să îşi lege reţelele energetice de cele ale UE prin interconexiunile dintre Lituania şi Polonia sau prin cabluri submarine care să fie amplasate între Estonia şi Finlanda. Un studiu recent realizat de Joint Research Centre sugerează că legarea de UE prin Polonia este cea mai viabilă şi mai eficientă opţiune. 

UE pune la bătaie un miliard de euro 

Pentru realizarea proiectului, UE este dispusă să aloce fonduri de un miliard de euro. 

"Am lucrat nouă ani pentru realizarea acestui acord. Este ultimul obstacol care ne trăgea înapoi, astfel ne vom obţine o reală independenţă energetică. Acest instrument de şantaj, folosit de Rusia pentru a-i cumpăra pe politicienii noştri şi pentru a se amesteca în viaţa noastră politică, nu va mai exista", a afirmat preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite. 

Conform acordului, statele vor utiliza actuala legătură LitPol dintre Lituania şi Polonia, precum şi un nou cablu direct de înaltă tensiune pe sub Marea Baltică. Costul proiectului este de 560 de milioane de euro. 

Nu au fost probleme cu Rusia, dar vor mai multe surse 

Rusia nu a întrerupt niciodată livrările de energie electrică spre ţările baltice şi nici nu a ameninţat vreodată că va face acest lucru, dar Lituania consideră că legarea sistemului său energetic de cel al Rusiei drept unul dintre principalele riscuri la adresa securităţii naţionale. 

Chiar şi după decuplarea de Rusia, ţările baltice vor trebui să găsească o modalitate prin care Rusia să poată aproviziona cu energie electrică enclava Kaliningrad, a cărei reţea electrică este conectată de cea a Rusiei prin statele baltice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel