Stop cardiac la 20 de ani? Băuturile energizante ar putea fi de vină

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Băuturile energizante sunt adesea prima alegere pentru cei care vor să combată oboseala. Totuși, cercetări recente sugerează că aceste băuturi ar putea fi legate de probleme cardiace grave.

Aceste băuturi conțin adesea cantități mari de zahăr și cofeină. Nivelul de cofeină variază de la 80mg la 300mg per porție, comparativ cu 100mg, cât conține o cafea. Multe dintre energizante conțin și taurină și guarana, despre care se crede că modifică ritmul cardiac, tensiunea arterială și alte funcții ale inimii, potrivit The Independent.

Băuturile energizante pot perturba sistemul cardiovascular, crescând riscul de ritmuri cardiace anormale (aritmie), care pot duce la consecințe grave asupra sănătății, cum ar fi stop cardiac.

Cercetătorii de la Clinica Mayo din SUA au analizat datele medicale a 144 de pacienți care supraviețuiseră unui stop cardiac. Rezultatele au arătat că șapte dintre ei, cu vârste cuprinse între 20 și 42 de ani, consumaseră o băutură energizantă înainte de stopul cardiac.

De ce sunt periculoase băuturile energizante?

Pericolul principal al băuturilor energizante constă în combinația dintre cofeină și zahăr.

  • Cofeina: Crește ritmul cardiac, concentrarea și te menține treaz. Totuși, consumul excesiv poate duce la anxietate, insomnie și chiar aritmii.
  • Zahărul: Crește glicemia, oferind o explozie rapidă de energie urmată de o cădere bruscă. Acest lucru poate afecta starea de spirit și poate duce la creșterea poftei de mâncare.

Ce alternative există?

Există numeroase alternative mai sănătoase la băuturile energizante:

  • Apa: Este esențială pentru o hidratare corectă și poate oferi energie prin menținerea funcțiilor organismului la un nivel optim.
  • Fructe și legume: O sursă excelentă de vitamine, minerale și fibre care pot oferi energie pe termen lung.
  • Nuci și semințe: Bogate în acizi grași omega-3 și proteine, care pot contribui la creșterea nivelului de energie și la îmbunătățirea stării de spirit.
  • Ceai verde: Conține o cantitate moderată de cofeină și antioxidanți care pot stimula metabolismul și pot îmbunătăți concentrarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel