EXCLUSIV  "ENESCU, jupuit de viu", singurul film despre marele compozitor. De ce nu s-au făcut filme despre Enescu nici în comunism, nici după

colaj: Wikimapia
colaj: Wikimapia

Regizorul Toma Enache a venit la interviurile DCNews, emisiune moderată de jurnalistul Val Vâlcu, unde au discutat despre "ENESCU, jupuit de viu", primul film despre viața marelui compozitor.

Regizorul Toma Enache a venit la interviurile DCNews unde a vorbit despre "ENESCU, jupuit de viu",  explicând și de ce nu s-au făcut filme despre Enescu în comunism. 

Filmul va fi lansat în această toamnă, în noiembrie. În noiembrie sunt peste 30 de premiere de gală, programate deja, iar curioșii care vor să vadă filmul îl pot vedea anul acesta doar în galele din toată țara. Ulterior, regizorul Toma Enache alături de echipa sa vor avea sesiuni de întrebări și răspunsuri. Turneul premierelor de gală va începe la Iași. Acolo s-a filmat timp de 3 săptămâni pentru „ENESCU, jupuit de viu”, în locații emblematice precum Casa Pogor, Muzeul Regina Maria, Casa Sadoveanu, Opera Națională de Iași și altele.

"Enescu era regalist, era prieten cu Familia Regală"

Val Vâlcu: "Avem câteva nume consacrate pe plan mondial, vorbim de Brâncuși, Enescu, Nadia Comăneci. Nu au fost filme. Adică, sunt cu brigadieri în comunism, cu muncitori, apoi cele cu șomeri, filmele acelea din anii ‘90 cu sărăcie, dar cu geniile noastre nu prea s-au făcut".

Toma Enache: "Despre Ciprian Porumbescu s-a făcut, dar despre Enescu nu se putea. Enescu era regalist, era prieten cu Familia Regală. Maruca Cantacuzino era prietena cea mai bună a Reginei Maria. Cred că acesta a fost motivul pentru care în perioada comunistă nu s-a făcut. El a plecat în străinătate și nu s-a mai întors niciodată. A murit și nu a mai venit în România, deși comuniștii au încercat să-l aducă cu eforturi, cu bani foarte mulți. Nu a mai dorit să se întoarcă, pentru că nu voia să legitimeze cumva puterea comunistă. După comunism, nu au fost bani. Asta cred. Adică imaginați-vă, un film de epocă plin de costume, care costă, mașini ale vremii, trăsuri, locațiile costă și ele (...).  Avem în film inclusiv un fragment muzical interpretat de George Enescu și Lipatti. Îl veți auzi în film. După, maestrul Măcelaru dirijează Orchestra Națională a Franței, se cântă Poema Română, care este tema muzicală principală a filmului".

Val Vâlcu: "Da uite, Poema Română e o explicație de ce nu l-au iubit comuniștii. Se încheie cu Imnul Regal".

Toma Enache: "Normal, se încheie cu Imnul Regal. Cum puteau să facă comuniștii un film despre el? Deși, avea “origini sănătoase”, venea dintr-un sat, dar erau deranjați de conexiunea lui cu regalitatea. (...) Când am venit în București la facultate, undeva după ‘91 sau ‘92, prima mea intrare la Ateneul Național din București a fost la Poema Română, care se cânta atunci pentru prima dată integral".

Val Vâlcu: "Da, se cânta integral atunci, dar înainte de Revoluție îi tăiau finalul".

VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel