ENGIE România a fost obligată în instanţă să reia furnizarea de gaze naturale către ENET SA, societatea de termoficare a oraşului Focşani, care asigură furnizarea de agent termic pentru circa 30.000 de persoane care locuiesc la bloc, la care se adaugă instituţiile de învăţâmânt, instituţiile publice şi sanitare, a informat, miercuri, primăria municipiului Focşani.
'Magistraţii au admis cererea de ordonanţă preşedinţială, obligând ENGIE România să reia furnizarea gazelor naturale şi să continue furnizarea acestora la parametrii tehnici contractaţi, până la sfârşitul sezonului rece 2019-2020, dar nu mai mult de 1 aprilie 2020. Hotărârea este executorie, cu termen de îndată. (...) SC ENET SA este unicul producător, distribuitor şi furnizor de energie termică în sistem centralizat din municipiul Focşani, care utilizează exclusiv gazele naturale de la ENGIE România. Practic, societatea furnizează agent termic unui număr de aproape 12.000 de beneficiari finali, majoritatea apartamente, în care locuiesc aproximativ 30.000 de persoane, pentru agenţi economici, instituţii de învăţâmânt, instituţii publice şi de ocrotire socială, grădiniţe, creşe, şcoli şi licee, instituţii publice, cabinete medicale, spitale, pentru toate acestea neexistând alte surse pentru asigurarea încălzirii în afară de SC ENET SA', a precizat într-un comunicat de presă, primarul Cristi Misăilă.
Primarul a spus că au fost demarate deja procedurile pentru reluarea furnizării agentului termic, conducerea ENET dând asigurări că până la sfârşitul acestei săptămâni focşănenii vor avea din nou apă caldă şi căldură. Distribuţia gazelor naturale către ENET SA a fost întreruptă de ENGIE România pe 12 septembrie 2019, ca urmare a restanţelor acumulate la plată de către furnizorul de apă caldă şi căldură din Focşani. Oficial, ENET anunţa la acea dată că a intrat în revizie şi că va începe furnizarea agentului termic începând din 23 septembrie.
În acelaşi timp, ENET a solicitat Judecătoriei Sectorului 4 din Bucureşti emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care ENGIE să fie obligată 'să reia furnizarea gazelor naturale şi să continue furnizarea lor în parametri tehnici contractaţi până la sfârşitul sezonului rece 2019-2020'. Potrivit cererii înaintate de ENET SA către magistraţi, în perioada 11.03.2019 - 11.09.2019, ENGIE România a furnizat numai 50% din debitul de gaze naturale contractat, în acest timp părţile întâlnindu-se de mai multe ori pentru a găsi soluţii de depăşire a crizei. ENET a motivat restanţele acumulate la plată prin faptul că bugetul municipiului Focşani a fost adoptat în acest an cu întârziere, ceea ce a adus la imposibilitatea primăriei de a achita la timp subvenţia pentru energie termică.
De asemenea, scumpirea gazelor naturale fără ca această creştere să poată fi inclusă în preţul final al energiei termice, precum şi producţia redusă de energie termică realizată în perioada octombrie 2018 - februarie 2019, ca urmare a iernii atipic în care sau înregistrat preponderent anuală temperaturi peste media anuală, au condus la acumularea de restanţe la plată. În total, societatea de termoficare din Focşani a acumulat restanţe la gaze către ENGIE România de circa 13 milioane de lei.
Societatea ENET SA a fost de-a lungul ultimilor ani în centrul mai multor controverse după ce mai mulţi abonaţi, din cauza facturilor mari la încălzire, au solicitat debranşarea de la sistemul de încălzire centralizat al oraşului. Societatea de termoficare a refuzat în mod repetat aceste cereri, motivând cu o decizie a Consiliului Local Focşani prin care au fost stabilite la nivelul municipiului zonele unitare de încălzire, precum şi cu investiţiile făcute la sistemul centralizat. Mai mulţi abonaţi şi-au căutat dreptatea în instanţă, plângeri ale acestora ajungând şi în atenţia Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării, care a recomandat Consiliului Local Focşani să procedeze la înlăturarea caracterelor discriminatorii ale hotărârii, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu