Cetățenii din Marea Britanie sunt avertizați clar cu privire la criza economică din 2022-2023 și guvernatorul face un apel la ei să nu ceară salarii mai mari, chiar dacă nu fac față, pentru că, atunci, prețurile vor scăpa de sub control.
Șeful Băncii Angliei a avertizat că va continua să crească costul vieții până în 2023. Mai mult, milioane de familii sunt avertizate că, începând cu luna aprilie, vor plăti în plus, la facturile la energie, 693 de lire sterline pe an.
Guvernatorul Andrew Bailey a declarat pentru BBC că nu se așteaptă ca criza costului vieții să scadă până anul viitor, adăugând că gospodăriile din Marea Britanie se află într-o ”perioadă dificilă”. El a declarat că ”va urma o perioadă dificilă, pentru că vedem deja și vom continua să vedem o reducere a venitului real”. ”Vom începe să ieșim din această situație în 2023 și, poate, peste doi ani, inflația va reveni la un nivel mai stabil” declară guvernatorul.
Inflația - ritmul la care prețurile cresc- este anticipată că va atinge un vârf de 7.25% în Marea Britanie în aprilie 2022, cu mult peste ținta de 2%. Se dorește ca o medie a anului 2022 să fie în Regat undeva la 6%, arată Yahoo Finance UK.
Andrew Bailey a făcut apel la angajați să nu ceară majorări consistente de salarii, în aceste condiții, pentru a face față costului vieții, pentru că, dacă vor face o asemenea mișcare ”dureroasă”, pe fondul creșterii prețurilor, acestea ar urma să fie scăpate de sub control.
”Deși este dureros, trebuie să vedem o creștere moderată a salariilor. Nu vreau să îndulcesc situația, este dureros, dar trebuie să recunoaștem problema pentru a scăpa mai repede de ea.” a afirmat guvernatorul. Întrebat dacă vrea să spună ca muncitorii să se abțină să ceară creșteri semnificative de salarii, el a răspuns: ”În linii mari, da!”.
Banca Angliei a majorat rata dobânzii de două ori în două luni, de la 0,25% la 0,5%, în timp ce a recunoscut și că gospodăriile se confruntă cu cea mai gravă ”restrângere” a veniturilor disponibile din ultimii 30 de ani. Scenariile sunt că venitul real va scădea de cinci ori mai mult decât în criza financiară din 2008. Conform estimărilor, venitul real după impozitarea muncii ar urma să se micșoreze cu 2% în 2022 și cu încă 0,5% în 2023.
Cu privire la deciziile luate în ceea ce privește dobânzile, care se adaugă la situația și așa grea a muncitorilor, în fața prețurilor care cresc accelerat, Bailey a răspuns că ”va fi și mai rău”.
Față de 2021, conform estimărilor, în 2023 prețurile la energie/gospodărie se vor dubla. În primă fază vor crește cu aproximativ 693 de lire, iar majorările vor continua. Este de așteptat și ca prețurile la pompă să crească cu mai mult de un sfert, mai arată sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu