Enigmă a fizicii, confirmată recent. Predicțiile unui profesor din Cluj, demonstrate de CERN și şi Fermilab, privind existenţa oderonului

Foto: Facebook / CERN
Foto: Facebook / CERN

Noile rezultate experimentale din CERN şi Fermilab confirmă existenţa oderonului, prezis de dr. Basarab Nicolescu, profesor asociat al UBB Cluj Napoca.

Analiza rezultatelor recent obţinute în cadrul acceleratorului de particule LHC din CERN şi a Tevatronului de la Fermilab au confirmat ipotezele formulate de prof. Basarab Nicolescu şi fizicianul polonez Leszek Lukaszuk în 1973 privind existenţa oderonului, se arată într-un comunicat de presă. 

Cei doi teoreticieni, prin calculele efectuate acum aproape 50 de ani, au explicat, în cadrul teoriei teoremelor asimptotice, asimetriile observate în secţiunile eficace de împrăştiere dintre ciocnirile de proton-proton şi proton-antiproton, presupunând existenţa unei mediatoare de forţe cu proprietăţi stranii, numită de către ei "oderon". Mai târziu, în cadrul cromodinamicii cuantice (formalismul matematic prin care descriem interacţiunile tari dinăuntrul nucleelor) s-a redefinit această particulă ca fiind o stare stranie a materiei, o legătură inedită între trei gluoni (particule elementare care leagă între ei quarcii). De aproape 50 ani însă oderonul a rămas o enigmă a fizicii, existenţa sa nefiind riguros demonstrată în fizica experimentală a particulelor elementare.

Enigmă confirmată de CERN și Fermilab



Rezultatele noi obţinute de către CERN şi Fermilab, au arătat că predicţiile profesorului Nicolescu se confirmă riguros. Aceste rezultate au fost extrem de mediatizate în ultimele luni de publicaţii de prestigiu din întreaga lume. Mai este de menţionat faptul că analize similare efectuate pe date cu statistici mai slabe de către Basarab Nicolescu în 2018 au indicat şi ele o primă confirmare experimentală. La origine, numele "oderon" provine din cuvântul englez "odd" (impar, straniu).

Cariera academică a profesorului Basarab Nicolescu este legată de laboratoarele CNRS din Franţa până în anul 2008, când s-a pensionat. A lucrat la Institutul de Fizică Nucleară, Divizia de Fizică Teoretică, Orsay, şi ulterior la Laboratorul de Fizică Nucleară şi Energii înalte, Universitatea Paris VI.

În 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Este Doctor Honoris Cauza al mai multor universităţi din lume. În prezent, prof. Basarab Nicolescu este conducător de doctorat şi profesor asociat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel