Un curcubeu în jurul Soarelui, a putu fi observat la Timișoara.
Localnicii Timișoarei au fost surprinși atunci când au observat pe cer un curcubeu în jurul Soarelui. Mulți dintre ei s-au întrebat pe rețelele sociale ce este, de fapt, acest fenomen. Meteorologul Silviu Grigore a venit cu explicația. Se pare că este vorba despre un halo solar.
"Spectaculos, foarte mulți dintre noi nu am mai văzut așa ceva. Este un fenomen optic, are o explicație științifică extrem de simplă, dar, repet, spectaculozitatea fenomenului este remarcabilă.
Este vorba despre un halo solar, un halo solar mare, așa cum este el numit. Apare atunci când pe cer sunt nori cirrus, adică nori superiori, la peste 5-6 mii de metri altitudine, și apare acest fenomen atunci când lumina solară suferă fenomenul de refracție sau reflecție pe cristalele de gheață care compun acești nori.
Prin urmare, în funcție de altitudinea norilor și compoziția lor, adică densitatea cristalelor de gheață, la reflecția cristalelor luminii se formează acest... să-i spunem curcubeu, pentru că și curcubeul apare datorită refracției și reflecției luminii solare pe picăturile de apă, atunci când plouă. Este un fenomen similar, dar se întâmplă în contextul prezenței cristalelor de gheață", a declarat meteorologul Siviu Grigore la România TV.
Potrivit Chat GPT, mecanismul formării unui halo solar este următorul:
1. Refracția luminii: Când lumina soarelui trece prin cristalele de gheață, este refractată (îndoită) la un unghi specific, în funcție de forma și orientarea cristalelor.
2. Reflexia luminii: Lumina poate fi reflectată de fețele cristalelor de gheață, contribuind la strălucirea fenomenului.
3. Dispersia luminii: Lumina este dispersată în spectrul său de culori, de aceea halo-urile pot prezenta uneori o ușoară colorare, cu roșu pe partea interioară și albastru spre exterior.
Aceste fenomene optice nu sunt rare, dar sunt observabile doar atunci când condițiile atmosferice sunt potrivite, adică când există o abundență de cristale de gheață în nori cirrus. Halo-urile pot apărea, de asemenea, în jurul lunii (halo lunar), dar sunt mai puțin vizibile din cauza luminii mai slabe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu