eNose. Un dispozitiv inventat de israelieni poate detecta problemele de inimă, cancerul sau arteroscleroza din respirație

Sursă foto: Pexels (Elisa Guarneros)
Sursă foto: Pexels (Elisa Guarneros)

Cercetătorii israelieni au inventat un dispozitiv prin care pot fi descoperite afecțiunile cardiace. 

Alegeri prezidentiale 2024

Nasul electronic (eNose), dezvoltat la Institutul de Tehnologie Technion-Israel din Haifa, poate detecta mici modificări moleculare în sângele unui pacient. Un test de respirație simplu și rapid folosind tehnologia „nasului” (eNose) dezvoltată la Institutul de Tehnologie Technion-Israel din Haifa s-a dovedit eficient în verificarea diagnosticului de ateroscleroză la pacienții de la Centrul Medical Rabin de la Petah Tikva-Campusul Beilinson.

Nasul artificial folosește un rând de senzori de aur sensibili, submicroscopici (nanoparticule), care pot detecta mici modificări moleculare în sângele pacientului. Matricele sunt instruite pentru a identifica biomarkeri ai bolii și pentru a analiza grupurile cu risc ridicat pentru boli specifice, precum și pentru a monitoriza tratamentele la persoanele afectate de acea boală. A avut deja succes în detectarea unei varietăți de boli, inclusiv a unor tipuri de cancer.

Tehnologia are în spate o poveste cât se poate de personală

Studiul a folosit tehnologia eNose, care a fost dezvoltată la Technion de prof. Hossam Haick de la Facultatea de Inginerie Chimică Wolfson. Eficacitatea sa a fost verificată în diagnosticul arteriosclerozei obstructive, cancerului și altor boli. 

Cu aproximativ două decenii în urmă, Haick lucra la un doctorat la Technion când a aflat că prietenul și colegul său de muncă fusese diagnosticat cu leucemie. A fost prima întâlnire apropiată a lui Haick cu cancerul și efectele fizice pe care tratamentul acestuia l-ar putea produce asupra unei persoane.

„Este bine acum, dar a fost foarte greu să-l văd suferind”, și-a amintit el.

eNose a putut detecta arteroscleroza

Dr. Inbar Nardi, care a inițiat și a condus studiul în departamentul de cardiologie al lui Beilinson și a colaborat cu Haick și Dr. Yoav Broza de la Technion, a examinat dacă este posibil să se prezică boala cardiacă sclerotică cu eNose. Ateroscleroza apare atunci când arterele coronare care transportă oxigen și nutrienți de la inimă la restul corpului devin groase și rigide, uneori restricționând fluxul de sânge către organe și țesuturi. Arterele sănătoase sunt flexibile și elastice.

„Acesta este un studiu inițial care oferă motivație și justificare pentru dezvoltarea continuă a eNose, care și-a dovedit acum eficacitatea în domeniul bolilor de inimă”, a spus Nardi.

Studiul tocmai a fost publicat în revista Cardiology sub titlul „Detectarea bolii coronariene folosind analiza respirației expirate”.

Testul cu eNose a avut o specificitate de 67%

Studiul a arătat pentru prima dată că testul de respirație a putut separa corect pacienții cu artere normale de pacienții cu ateroscleroză - cu o sensibilitate de 69% și o specificitate de 67%. Acestea sunt date inițiale încurajatoare cu privire la capacitatea de diagnosticare și acuratețea sistemului, a spus Nardi.

„Acesta este un studiu preliminar și extraordinar care oferă motivație și justificare pentru dezvoltarea continuă a tehnologiei eNose ca instrument de diagnosticare simplu, rapid și neinvaziv pentru diagnostic și în domeniul cardiologiei”, a concluzionat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel