Tot mai mulți turiști de pe litoral ajung la camerele de gardă ale spitalelor din Constanța cu simptome de enterocolită, semnalează medicii.
Enterocolita este o infecție acută a tractului digestiv foarte frecventă în sezonul cald atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Infecția este cauzată în principal de bacterii sau virusuri, dar şi de paraziţi sau ciuperci.
În condițiile unor temperaturi ridicate, alimentele păstrate sau pregătite în condiții improprii pot fi contaminate cu bacterii şi produc enterocolită.
Enterocolita, simptome
Enterocolita se manifestă de obicei prin diaree moderată sau severă, care poate fi însoţită de piederea apetitului, vomă, crampe şi disconfort abdominal.
Deşi, de obicei, nu este severă la adulţii sănătoşi, provocând numai disconfort şi neplăcere, la copii sau bătrâni, precum și la persoane cu alte suferințe poate produce deshidratare severă şi dezechilibre electrolitice, ambele fiind potenţial fatale.
Enterocolita, tratament și regim alimentar
Tratamentul bolii trebuie să înceapă imediat, cu ajutorul unor medicamente simptomatice: antidiareice, antiemetice, săruri de rehidratare. În niciun caz nu e recomandat a se lua antibiotice, fără prescripție medicală, acestea putând agrava totul.
„Antibioticele trebuie folosite doar în cazul enterocolitelor bacteriene. Enterocolita provocată de virusuri nu răspunde la tratamentul antibiotic", a precizat, pentru Adevărul, dr. Raluca Caraivan.
De cele mai multe ori, cu un regim alimentar adecvat, enterocolitele se vindecă în câteva zile. Regimul alimentar este bazat pe orez fiert, brânză proaspătă, mere rase, supă de zarzavat strecurată, carne fiartă.
Sunt excluse legumele şi fructele crude, lactatele şi prăjelile. Regimul trebuie mentinut 2 - 3 zile după disparitia simptomelor.
Pe măsură ce simptomele se ameliorează, pacientul poate începe să mănânce alimente cu acţiune blândă asupra sistemului digestiv, cum ar fi cereale, banane, orez, marmeladă şi pâine prăjită.
Enterocolita, reguli de igienă
Prevenirea enterocolitei este posibilă prin respectarea regulilor de igienă individuală: spălatul mâinilor cu apă şi săpun înaintea oricărei mese, spălarea eficientă a alimentelor care se consumă neprelucrate termic, spălarea şi dezinfectarea tacâmurilor, veselei, prin utilizarea numai a apei provenite din surse sigure, necontaminate, iar când acest lucru nu este posibil, a apei fierte şi răcite ori a apei minerale îmbuteliată corespunzător.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu