Un nou videoclip de înaltă rezoluție al epavei Titanicului a fost lansat marți. Filmarea arată nava scufundată filmată la rezoluție 8K pentru prima dată de când s-a scufundat acum 110 ani.
Clipul – lansat de OceanGate Expeditions – arată corpul navei scufundate și câteva caracteristici noi și detalii ”extraordinare”, potrivit unui comunicat de presă citat de NY Post.
În 1912, infamul RMS Titanic și-a făcut călătoria inaugurală peste Oceanul Atlantic către New York City, cu 2.200 de pasageri loviți de un iceberg și ulterior s-au scufundat, supraviețuind doar 712 persoane.
Expertul Roy Golden a spus că cu ajutorul acestei noi filmări – care are o lungime de aproximativ un minut – el a reușit să descopere detalii nevăzute anterior.
”De exemplu, nu văzusem niciodată numele producătorului de ancore, Noah Hingley & Sons Ltd., pe ancora din babord”, a spus Golden în comunicatul de presă. ”Am studiat epava de zeci de ani și am efectuat mai multe scufundări și nu-mi amintesc să fi văzut nicio altă imagine care să arate acest nivel de detaliu”, a mai declarat acesta.
”Cu ajutorul oamenilor de știință, videoclipul va sprijini, de asemenea, identificarea speciilor care sunt observate pe și în jurul lui Titanic, iar arheologii vor putea documenta elementele epavei și a câmpului de resturi mai detaliat”, a spus grupul OceanGate Expeditions.
”Este incitant că, după atâția ani, s-ar putea să fi descoperit un nou detaliu care nu era la fel de evident cu generațiile anterioare de tehnologii de cameră”, a spus Golden.
Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. După ce a mai primit persoane la bord din Cherbourg, Franța și Queenstown, Irlanda, Titanic a navigat în Atlantic cu 2224 de persoane la bord. Căpitanul a ordonat viteză maximă, 43 Km/h, apoi, după ce a primit avertizări de iceberg, a mărit-o la 46 km/h. Vaporul genera 59.000 de cai putere.
Viteza a fost unul din factorii principali ai scufundării. La acea viteză, nava avea nevoie de 3 km pentru a se întoarce la 90 de grade. Pe data de 14.04.1912, Titanicul s-a lovit de un iceberg, provocând o tăietură în carenă pe o lungime de 90 metri din cei 300 metri ai navei (cinci compartimente). După 2 ore și 40 minute, pe 15 Aprilie 1912, Titanicul, s-a scufundat rupându-se în 2 părți. În cele 20 de bărci de salvare au intrat 710 de oameni. Restul de 1514 au murit în apa înghețată a Atlanticului.
Până acum, știam cu toții că Titanicul s-a scufundat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, în Oceanul Atlantic, în largul insulei Terranova, după ce s-a lovit de un aisberg. După mai bine de un secol de la tragicul eveniment, cercetătorii vin cu o nouă ipoteză. Potrivit unui nou studiu, Titanicul nu a putut evita ciocnirea din cauza unui eveniment meteorologic. Mai exact, o furtună solară sau geomagnetică ar fi perturbat instrumentele de navigație ale vasului de croazieră, scrie Digi24, citând publicația „Weather”.
Mila Zinkova, specialist meteorolog afiliată Universității California din San Francisco, a studiat această posibilitate bazându-se pe mărturiile supraviețuitorilor.
"Nu era Lună, dar strălucea aurora boreală, razele sale țâșnind de la orizontul nordic.Vedeam încă fasciculele verzi ale aurorei, în timp ce Carpathia se apropia de bărcile de salvare ale Titanicului.", a povestit James Bisset, unul dintre primii salvatori ajunși la fața locului.
Astfel, potrivit cercetătoarei, anume aurora boreală ar putea fi cauza tragediei de pe Titanic. Chiar dacă fenomenul este vestit pentru frumusețea sa, la fel de mult are capacitatea de a interfera cu diferitele instrumente magnetice și de telecomunicații.
Mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci