În apele Mării Adriatice a fost descoperită cea mai veche barcă ce a fost cusută manual.
Cea mai veche barcă ce a fost cusută manual este pe cale să reapară din adâncurile apelor Mării Mediterane, în Croația, conform Interesting Engineering.
Potrivit unui comunicat de presă publicat luna aceasta de Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică.
„Barca Zambratija din Croația a trecut testul timpului, 7 dintre cei 12 metri ai săi fiind încă remarcabil de bine conservați. Datată între sfârșitul secolului al XII-lea și sfârșitul secolului al X-lea î.Hr., este cea mai veche ambarcațiune cusută integral manual din Marea Mediterană. Această epavă – un exemplu rar al tradiției antice de construcții navale din Istria și Dalmația – va fi studiată în detaliu de o echipă franco-croată de la Centrul Camille Jullian (CNRS/AMU) și Muzeul de Arheologie din Istria (Pula, Croația). Începând cu 2 iulie 2023, o echipă de scafandri va lua mostre din ambarcațiunea din golful Zambratija”, se menționează într-un comunicat al CNRS.
„Odată ce piesele vor fi așezate într-un suport la comandă, oamenii de știință vor reconstrui barca în 3D și vor preciza data construcției acesteia, vor identifica fibrele folosite pentru coasere și vor studia tehnicile folosite pentru modelarea lemnului. Manipularea relicvelor de acest calibru este o chestiune delicată; prin urmare, fiecare etapă a procesului va necesita atenție sporită. Odată finalizate analizele, acest vas excepțional și componentele sale vor fi desalinizate în Croația înainte de a se îndrepta spre Grenoble în 2024, unde vor ajunge la atelierul de restaurare Arc-Nucléart. Se speră că barca complet restaurată va fi expusă într-o zi într-un nou muzeu dedicat patrimoniului maritim naval al Istriei din Pula, Croația”, se mai precizează în comunicat.
Vasul măsoară aproximativ 11 metri, dintre care aproximativ 7 metri sunt încă foarte bine conservați. Nava este construită din multe bucăți de lemn cusute împreună folosind fibre puternice și flexibile.
Prin această misiune ambițioasă, oamenii de știință CNRS speră să dezvăluie data construcției ambarcațiunii, să identifice fibrele folosite pentru cusut și să scoată la suprafață secretele tehnicilor de modelare a lemnului folosite în antichitate.
Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică este „printre instituțiile de cercetare de top din lume. CNRS este un centru de referință în lumea cercetării și dezvoltării, precum și pentru publicul larg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News