Epidemia de Mpox în Africa: Aproape 1.000 de decese și peste 38.000 de cazuri raportate

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Epidemia de mpox din Africa a cauzat aproape 1.000 de decese și peste 38.000 de cazuri în 2024, conform Africa CDC. Regiunea Africa Centrală este cea mai afectată, cu 99% din decese.

Numărul deceselor cauzate de actuala epidemie de mpox din Africa a ajuns la 979, în timp ce numărul total al cazurilor raportate a depășit 38.300, dintre care 7.339 au fost confirmate prin analize de laborator, conform datelor publicate de Centrul African pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Africa CDC), informează agenția de presă Xinhua.

Într-o conferință de presă susținută joi seară, Jean Kaseya, directorul general al Africa CDC, a precizat că doar în ultima săptămână, continentul african a înregistrat 3.186 de cazuri noi de mpox, dintre care 489 au fost confirmate, precum și 53 de decese. Kaseya a subliniat că epidemia rămâne o preocupare majoră de sănătate publică pentru întreaga regiune, cu 16 țări africane afectate, din toate cele cinci regiuni ale continentului.

Regiunea cea mai grav lovită de epidemie este Africa Centrală, unde s-au înregistrat peste 99% din totalul deceselor raportate în acest an. În 2024, șase țări din această regiune au raportat 33.735 de cazuri suspecte, 7.109 cazuri confirmate și 975 de decese. Republica Democratică Congo, Burundi, Nigeria, Coasta de Fildeș și Uganda sunt țările care au raportat cele mai multe cazuri, reprezentând 98,7% din totalul cazurilor confirmate pe continent.

Kaseya a atras atenția asupra ritmului alarmant de creștere a cazurilor. „Numărul de cazuri raportate săptămânal a crescut la o medie de 2.500-3.000 în ultimele săptămâni, iar decesele nu au înregistrat o scădere”, a explicat el. „Aceasta înseamnă că epidemia este încă activă și trebuie să continuăm să ne concentrăm pe măsuri eficiente de combatere”, a mai adăugat acesta.

Comparativ cu anul 2023, numărul de cazuri raportate în 2024 a înregistrat o creștere semnificativă de 300%. Kaseya a subliniat necesitatea de a consolida eforturile de cercetare și de a investi în investigațiile privind persoanele cele mai vulnerabile, în special copiii sub 15 ani, pentru a combate răspândirea virusului.

La jumătatea lunii august, Africa CDC a declarat epidemia de mpox din Africa drept o urgență de sănătate publică, considerând-o o amenințare la adresa securității continentale. La scurt timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ridicat nivelul de alertă la cel mai înalt nivel, declarând mpox o urgență de sănătate publică de interes internațional pentru a doua oară în ultimii doi ani.

Mpox, cunoscută și sub numele de variola maimuței, este o boală virală rară, transmisă de obicei de la animale sălbatice, cum ar fi rozătoarele, la oameni, sau prin contact uman. Simptomele includ febră, erupții cutanate și ganglioni limfatici umflați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel