Epidemia de mpox scapă de sub control în Africa: Peste 866 de decese și aproape 35.000 de cazuri înregistrate în 2024

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Continentul African continuă să fie grav afectat de epidemia de mpox, cu peste 866 de decese și aproape 35.000 de cazuri raportate în 2024, potrivit datelor oferite de Africa CDC. În ciuda eforturilor de monitorizare și combatere a virusului, epidemia nu este sub control, iar apariția unei noi variante a determinat Organizația Mondială a Sănătății să ridice nivelul de alertă globală.

Africa se confruntă cu o epidemie severă de mpox, cunoscută anterior ca variola maimuței, care a provocat moartea a 866 de persoane de la începutul anului 2024, potrivit Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC), citat de AFP. În total, au fost raportate 34.297 de cazuri în cele cinci mari regiuni ale continentului, ceea ce subliniază gravitatea crizei sanitare.

Într-o conferință de presă, directorul general al Africa CDC, Jean Kaseya, a declarat că epidemia „nu este sub control”, exprimându-și îngrijorarea față de ritmul rapid de răspândire. În ultimele săptămâni, au fost înregistrate aproximativ 2.500 de cazuri noi săptămânal, iar numărul testelor efectuate rămâne "prea scăzut", fapt care împiedică o gestionare eficientă a situației.

De la începutul anului, boala a fost detectată în mod oficial în 16 țări africane, iar situația continuă să se agraveze pe măsură ce noi focare sunt raportate.

Autoritățile din Ghana au anunțat, joi, primul caz din țară de mpox din țară în 2024. Pacientul este un băiat din regiunea nord-vestică a țării, la aproximativ 475 de kilometri de capitala Accra. Acesta a prezentat simptome caracteristice bolii, inclusiv erupții cutanate, febră și dureri musculare, conform declarațiilor lui Patrick Kuma-Aboagye, directorul general al Serviciului pentru Sănătate din Ghana (GHS). Starea copilului s-a stabilizat, iar autoritățile au monitorizat 25 de persoane care au intrat în contact cu el.

De asemenea, Ghana investighează 230 de cazuri suspecte, ceea ce sugerează că situația ar putea deveni mai gravă în săptămânile următoare.

Mpox este o boală virală care se transmite de la animale la oameni, dar și între oameni, cauzând febră, dureri musculare și erupții cutanate. Reapariția virusului pe continent și apariția unei noi variante, cunoscută sub numele de Clada Ib, a dus la un nivel crescut de alertă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, în august, cel mai înalt nivel de alertă globală, avertizând asupra pericolului acestei epidemii. Noua variantă a fost detectată în Republica Democrată Congo, Burundi, Kenya, Uganda și Rwanda.

Cu toate că autoritățile din Republica Democrată Congo, epicentrul epidemiei, plănuiau să lanseze o campanie de vaccinare la jumătatea lunii septembrie, aceasta a fost amânată pe termen nedefinit. Potrivit lui Jean Kaseya, campania va începe în următoarele două zile. În schimb, Rwanda a inițiat deja vaccinarea împotriva mpox, începând cu 17 septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel