Epidemia de rujeolă din România, situație alarmantă. Dr. Adrian Marinescu: E fără precedent. Se poate ajunge și la deces

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @EyeEm

Crește numărul cazurilor de rujeolă înregistrate la nivel național. Medicii infecționiști susțin că situația este una fără precedent. De ce s-a ajuns în această situație, explică dr. Adrian Marinescu.

În perioada 01.01.2023-10.12.2023, în România au fost notificate 2010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de județe și în Municipiul București. În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România a fost raportat 1 deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din județul Brașov, contact cu fratele în  vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic, informează Institutul Național de Sănătate Publică. 

Situație fără precedent

Rujeola este o infecție virală contagioasă care afectează în special copiii, dar poate apărea la orice vârstă. Rujeola este cauzată de virusul rujeolic și se transmite prin picături de salivă sau secreții respiratorii ale unei persoane infectate. Boala este caracterizată prin febră, tuse, nas înfundat, ochi înroșiți și o erupție cutanată specifică.

La nivel național a fost declarată epidemie de rujeolă încă de acum câteva săptămâni. Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, trage un semnal de alarmă. 

”Este o situație fără precedent. Am mai avut în 2016 un număr mare de cazuri. Sunt copii, indiferent de vârstă, care se internează. Pot fi și complicații pulmonare, neurologice și nu numai. Din păcate, se poate ajunge și la deces. 

E o situație grea și este cauzată, în mod evident, de lipsa vaccinării la nivelul populației. S-a pierdut încrederea în vaccin și efectele încep să se vadă. Încercăm să recuperăm încrederea pas cu pas”, a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

2. Sursă foto... (one-year-old-baby-infected-with-chickenpox_80617300.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @tolikoffphotography

Rujeola, simptome și prevenție

Simptomele rujeolei includ febră, tuse, nas înfundat, inflamație a ochilor (conjunctivită), pete albe în interiorul gurii numite și pete Koplik, precum și o erupție cutanată roșie care începe de obicei pe față și se răspândește ulterior pe întregul corp. ...

Citiți mai departe pe DC Medical.ro:  https://www.dcmedical.ro/rujeola-situatie-alarmanta-adrian-marinescu_647747.html?fbclid=IwAR2a8c6IW6FYB48x7gcBSxazkfiLTG36MUfUy1GJnrImTFBayd-4xuUv7dE 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel