Senatoarea Nicoleta Pauliuc a vorbit despre lupta pacienților cu cancer și din postura de supraviețuitor cu această boală cruntă.
”Sunt aici din postura de senator, poate inițiator al unor proiecte legislative și supraviețuitor de cancer. Vreau să vă felicit pentru ducerea la bun sfârșit, cu rezultate bune, într-un cadru coerent, al proiectului ROCCAS II, privind screening-ul pentru cancerul colorectal în București și în Ilfov.
Rezultatele obținute ne arată trei lucruri pe care le consider importante. Calea de urmat este cea cuprinsă de altfel în planul național pentru prevenirea și combaterea cancerului: cât mai multe programe de screening. Cu cât prindem boala mai din timp sau identificăm mai ușor categoriile vulnerabile, cu atât șansele de supraviețuire cresc și presiunea pe sistemul sanitar scade.
Ce ar trebui să înțeleagă decidenții de la vârful Ministerului Sănătății, ca și cei de la CNAS, este că toate aceste teste duc, într-un final, inclusiv la o economie la buget. Un management de proiect eficient este extrem de important pentru reușita unui astfel de program. Așa cum am spus și cu alte ocazii, Spitalul Militar este un exemplu de bune practici în peisajul sanitar românesc. Un spital care este în stare să atragă peste 100 de milioane de lei prin proiecte pe fonduri europene este extraordinar și aproape neverosimil în România.
O felicit călduros pe doamna general maior medic prof. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu pentru rezultatele extraordinare. Iată că putem folosi bani europeni și pentru sănătatea românilor în general, dar și pentru sănătatea pacienților oncologici în particular.
Am fost în noiembrie la Bruxelles și am văzut că sunt foarte mulți bani, se vorbea despre 4 mld. de euro. Ce bine ar fi dacă am putea lua și noi o bucățică din acești bani.
Ca senatoare de Ilfov, mărturisesc că rezultatele nu sunt surprinzătoare. Am și vorbit despre epidemia de cancere agresive post-pandemie. Speranța mea este că acest program de screening, care a identificat peste 2000 de persoane și le-a direcționat către specialiști oncologici, va însemna salvarea unor oameni și așa aflați într-o situație vulnerabilă” a spus senatoarea Nicoleta Pauliuc (PNL).
Aceasta a atras atenția asupra faptului că nu există norme de aplicare pentru metodologiile de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul bronho-pulmonar și cancerul de prostată.
Vorbind despre traseul pacientului, senatoarea liberală a mărturisit că a primit mesaje de oameni care-i scriau ”doamna senator, ce mă fac, pot ajunge la un CT abia peste patru luni”, ”doamna senator, ce mă fac, la mine în județ abia peste patru luni mă pot opera”. ”Aceasta este lumea reală, în care trăim” a afirmat Nicoleta Pauliuc.
Vezi mai mult în video:
Declarația a fost făcută în contextul în care Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila” și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC, parteneri în cadrul proiectului ”Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov” - POCU/757/4/9/136824, au organizat conferința de închidere a proiectului ”Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov” - POCU/757/4/9/136824.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News