Radu Mazăre este în mare pericol.
Madagascar, ţara unde fostul primar al Constanței a cerut azil politic, a fost lovită de o epidemie de ciumă cu 2.348 de cazuri şi 202 decese, în perioada 1 august – 22 noiembrie, conform datelor prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Ciuma este o boală infecțioasă deosebit de contagioasă, produsă de bacteria Yersinia pestis. În trecut, boala a luat forme de pandemie întinzându-se pe mai multe continente. În prezent, între 1.000 și 2.000 de cazuri apar la nivel mondial, în fiecare an, în rândul oamenilor.
Într-o pandemie sunt prezente toate formele de pestă, mai frecvente fiind forma bubonică și pulmonară. Dintr-o formă bubonică care fără un tratament adecvat se transformă de regulă într-o formă septicemică care duce la forma pulmonară.
Forme ale bolii
În forma bubonică infectarea este produsă de pișcătura puricelui de șobolan. Simptomele includ febră, dureri de cap și articulații, stare de abatere, slăbiciune până la pierderea cunoștinței.
Forma buboasă se transmite mai lent iarna decât vara, deoarece mobilitatea puricelui sub 12 °C este nulă.
Forma septicemică frecvent fiind o formă secundară când agentul patogen ajunge și se multiplică în sânge.
Forma pulmonară cu procentul de mortalitate 90-100% la bolnavii netratați.
[citeste si]
Forma abortivă este varianta cea mai ușoară de pestă manifestată numai printr-o febră ușoară, inflamația ganglionilor limfatici, urmată de vindecare, bolnavul fiind dotat cu o imunitate solidă și față de formele grave de pestă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News