Statele Unite ale Americii se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă din ultimii 10 ani. 18 copii au murit și peste 2.200 de persoane au fost spitalizate. Specialiștii spun că pericolul se îndreaptă spre România.
"Se pare că acesta este cel mai urât sezon de gripă pe care l-am avut în ultimii zece ani", a apreciat doctorul Anthony Fauci, director la Institutul naţional pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID), amintind în schimb că sezonul 2012 a fost unul dintre cele mai blânde.
Acesta este diferit. Gripa a început cu câteva săptămâni mai devreme cu un număr mare de cazuri încă de la începutul lunii decembrie, în timp ce de obicei abia la jumătatea lui ianuarie se constată o creştere puternică a numărului de bolnavi, cu apogeul la sfârşitul lui februarie, a explicat el pentru AFP.
"Nu este semn bun când se constată o astfel de accelerare a infecţiilor atât de devreme, un fenomen care anunţă de obicei o epidemie de gripă urâtă", adaugă el.
În plus, tulpina dominantă în acest an este H3N2, responsabilă de-a lungul timpului de simptome mai grave decât alte tipuri de virusuri, a subliniat el.
Situaţia este îngrijorătoare şi în Europa. În Rusia, Suedia, Elveţia, Franţa şi Polonia este cod roşu, din cauza numărului mare de îmbolnăviri înregistrate. Medicii spun că marea majoritate a oamenilor care s-au îmbolnăvit nu şi-au făcut vaccinul anti-gripal.
România, în pericol
Epidemia ar putea ajunge și în România. Pentru campania de vaccinare antigripală, Ministerul Sănătăţii a cumpărat aproximativ un milion de doze de vaccin. Dintre ele, au fost folosite puţin peste o treime. Iar epidemia de gripă de anul acesta e una serioasă. "A început în Franţa, a început în Olanda, sunt semne şi în Rusia. Ne aşteptăm ca peste două, trei săptămâni să crească numărul de detecţii de virusuri gripale şi numărul de îmbolnăviri" spune doctorul Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă. Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, dr Alexandru Rafila, a declarat pentru ZIUAnews, că în România au fost confirmate, până în prezent, doar două cazuri de gripă, motiv pentru care românii nu trebuie să se îngrijoreze pe seama acestui subiect. "Până în momentul de faţă au fost confirmate doar două cazuri de gripă. Asta nu înseamnă că trebuie să ne alarmăm. În continuare lumea trebuie să se vaccineze. Dacă situația se înrăutățește, vom lua atunci măsurile necesare. Pe lângă această vaccinare, românii trebuie să respecte măsurile de igienă personală", a declarat Alexandru Rafila.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci