O nouă tulpină a virusului mpox (variola maimuței), cu o mortalitate mult crescută, se răspândește din Republica Democratică Congo în țările vecine, iar Organizația Mondială a Sănătății va decide miercuri dacă situația reprezintă o urgență de sănătate publică la nivel global.
Virusul a fost raportat în cel puțin 13 țări africane în 2024, scrie Politico. În ultima lună, patru țări — Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda — au raportat pentru prima dată cazuri de mpox. În acest an, au fost înregistrate 517 decese din 17.541 de cazuri de variola maimuței la om.
Experți independenți numiți de OMS se vor reuni online mâine pentru a decide dacă focarul de mpox (variola maimuței) din Africa reprezintă o urgență de sănătate publică la nivel global și va face recomandări directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, privind măsurile ar trebui să fie luate pentru a limita răspândirea bolii.
Centrul African pe Controlul Bolilor a făcut apel la "solidaritate globală", subliniind că regiunea are nevoie de 10 milioane de doze de vaccin, dar în prezent are acces doar la 200.000. Agenția a confirmat că decizia de declarare a urgenței continentale ar putea fi luată în această săptămână.
Producătorii de vaccinuri pot acum să solicite OMS o licență de urgență care ar permite grupurilor internaționale, inclusiv UNICEF și Gavi, Alianța pentru Vaccinuri, să achiziționeze și să distribuie dozele lor, a confirmat organizația mondială, în data de 9 august.
Variola maimuței este o infecție virală rară, provocată de un virus care aparține familiei poxvirusurilor. Acestea se transmit direct sau indirect de la animale la om, având un grad crescut de rezistență în mediul uscat sau la temperaturi ridicate, fiind astfel persistente pentru o perioadă mai lungă de timp pe suprafețele infectate. Însă, în ciuda rezistenței virusului, variola maimuței nu este o boală foarte contagioasă, pentru că răspândirea virusului de la om la om necesită un contact direct prelungit.
Variola maimuței se manifestă prin simptome ușoare, iar majoritatea pacienților infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără să fie necesar un tratament. Boala poate fi mai severă în cazul copiilor de vârste mici, a femeilor însărcinate sau a persoanelor cu boli cronice, al căror organism nu produce o reacție imunitară adecvată, avertizează UNICEF.
Noua tulpină plecată din RD Congo dă o mortalitate mai mare și cazuri mai grave.
Studiile au demonstrat că perioada de incubație a variolei maimuțelor este, în general, între 6 și 13 zile, iar simptomele care pot apărea sunt următoarele: erupții cutanate veziculoase, care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, durere musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
În Regiunea Europeană a fost raportat varianta vest-africană a virusului, care până acum a fost fatală pentru aproximativ una din 100 de persoane infectate.
Dacă o persoană suspectează că s-a infectat cu acest virus, având simptome specifice, ar trebui să se adreseze medicului și să ofere informații despre călătoriile recente și istoricul de vaccinare. Este indicat ca persoanele care călătoresc în țările în care virusul este endemic să evite contactul cu animalele bolnave și consumul vânatului.
Variola maimuței se transmite prin contact direct prelungit cu o persoană care este infectată cu acest virus sau printr-un contact prelungit cu obiecte contaminate ale acesteia. Virusul poate pătrunde în organism prin pielea lezată, tractul respirator, ochi, nas sau gură, dar și prin contact direct cu fluide corporale. De asemenea, variola maimuței se poate transmite între oameni și prin picături din tuse sau strănut, însă doar în cazul unui contact prelungit și de la o distanță redusă. Studiile au mai demonstrat că este posibilă și transmiterea prin placentă, de la mamă la făt.
Pentru a evita contaminarea este necesar să respectați o igienă adecvată a mâinilor, folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. În cazul persoanelor infectate se recomandă izolarea, iar persoanele care intră în contact cu aceasta, trebuie să utilizeze măsuri de protecție corespunzătoare, cum ar fi mască și mănuși.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu