Epidemie de tuse convulsivă în Croația. Boală foarte contagioasă, periculoasă și chiar fatală pentru bebeluși

FOTO: Freepik @stockking
FOTO: Freepik @stockking

Croația se confruntă cu o epidemie de tuse convulsivă. Mai mult două treimi dintre cazuri din acest an au fost înregistrate numai în luna septembrie.

Croaţia a înregistrat, în acest an, un număr important de cazuri de tuse convulsivă, peste 1.100 de cazuri faţă de câteva zeci de cazuri de obicei, motiv pentru care au experţii susțin că este vorba de o epidemie de tuse compulsivă și arată cu degetul spre activiştii anti-vaccin şi imunitatea mai scăzută din cauza izolării, informează AFP, scrie Agerpres.

Peste 1.100 de cazuri de această infecţie respiratorie gravă au fost înregistrate de la începutul anului, dintre care peste 700 din septembrie, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Sănătate Publică (HZJZ).

Între 2017 şi 2021 s-a înregistrat o medie de 50 de cazuri de tuse convulsivă pe an, potrivit aceleiaşi surse. ”În acest an, numărul de bolnavi este cel mai mare din ultimii zece ani”, a precizat institutul într-un răspuns pentru AFP. ”Este vorba de epidemia unei boli foarte contagioase, care poate fi foarte periculoasă pentru nou-născuţi şi sugari, chiar fatală”, a adăugat acesta.

Cel mai mare număr de cazuri a fost înregistrat la Zagreb şi în regiunea oraşului Split, din sudul ţării, în special în rândul copiilor cu vârsta de 6 până la 14 ani.

Vaccinarea copiilor din Croația, în scădere

În Croaţia, copiii trebuie vaccinaţi împotriva a 11 boli, inclusiv tusea convulsivă. Anul trecut, 92% dintre copii au primit prima doză de vaccin, însă această rată scade la 88% pentru doza de rapel - recomandată înainte de vârsta de 7 ani - şi variază semnificativ între regiuni, de la 68% la 96%.

Mai mulţi experţi explică această scădere prin amploarea luată de mişcările ”anti-vax” de pe reţelele sociale, unde circulă afirmaţii eronate despre pericolul vaccinurilor.

FOTO: Freepik @stefamerpik

”Pe reţelele sociale s-a semănat panica. Această tendinţă s-a accelerat după (pandemia de coronavirus)”, a a declarat recent Zeljka Karin, responsabilă în cadrul Institutului de Sănătate Publică din regiunea Split.

Experţii explică, de asemenea, creşterea numărului de cazuri de tuse convulsivă printr-o reducere generală a imunităţii naturale a populaţiei - dobândită prin expunerea la boli - din cauza măsurilor de izolare din timpul pandemiei de COVID-19.

Care este calendarul național de vaccinare în România

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, România are cuprins în calendarul național de vaccinare următoarele vaccinuri:

În maternitate sunt efectuate vaccinul Hepatitic B, ce se face în primele 24 de ore de la naștere, și vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG), care se face la 2-7 zile de la naștere.

La medicul de familie, la 2, la 4 și la 11 luni de la naștere, sunt administrate vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemiphilus B-hepatitic (DTPa-VPI-HiB-Hep.B) și vaccinul pneumococic conjugat.

La 12 luni se administrează prima doză de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), urmând ca a doua să fie administrată la vârsta de 5 ani.

La 6 ani este administrat vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI), iar la 14 ani vaccinul diftero-tetanic pentru adulți/vaccin diftero-tetano-pertussis acelular.

Citește și: Legea Malpraxisului naște nemulțumiri pe bandă rulantă: Medicii riscă sume enorme de plată către companiile de asigurări

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel