Epidemiile sunt inevitabile, a spus prof. dr. Silviu Constantinoiu, prin urmare „trebuie să fim permanent pregătiți”.
„Pandemia ne-a luat pe nepregătite, cu toate că se anunța de multă vreme că o să vină. Până la urmă, am reușit să ieșim cu bine, dovadă că, atunci când a apărut valul Omicron, lumea a fost mai bine pregătită. Am evitat un număr enorm de decese, cum au avut italienii, spaniolii. Lumea medicală s-a descurcat onorabil. Investițiile care s-au făcut pe parcurs s-au dovedit a fi utile pentru valul care a venit și care, probabil, va mai veni. Mai știu eu ce mai apare, pentru că epidemiile sunt inevitabile”, a spus medicul Silviu Constantinoiu. „Noi trebuie să fim permanent pregătiți!”, a subliniat specialistul.
„Să sperăm că și măsurile sanitare care au fost luate au mai educat o bună parte din populație, în ideea că nu e bine să tușești fără să pui mâna la gură, e bine să porți o mască dacă ești răcit”, a precizat Silviu Constantinoiu.
„O primă lecție învățată în pandemie ar fi că interesele bolnavilor cronici, mai ales ai celor cu cancer, trebuie respectate în egală măsură cu interesele bolnavilor cu infecția determinată de virus”, a intervenit Irinel Popescu, moderatorul emisiunii „Academia de Sănătate”.
Profesorul Silviu Constantinoiu a vorbit despre momentul în care ministrul Sănătății a vrut să transforme Spitalul Clinic „Sf. Maria“ în spital modul Covid-19:
„Ceea ce e interesant este că ne-a vizitat ministrul Sănătății în timpul pandemiei și a vrut să ne ia foarte multe paturi, aproape să ne transforme în spital modul Covid-19. Atunci mi-am luat inima în dinți și i-am spus o treabă pe care, până la urmă, el a apreciat-o: Domnule, noi nu suntem un spital cu un număr foarte mare de paturi. Avem vreo 300 de paturi. De fapt, calitatea acestui spital nu stă în numărul de paturi, ci în medicii și intervențiile care se fac în acest spital. Este un spital unde se fac chirurgie esofagiană, chirurgie toracică, transplant hepatic. Păi, dacă terminăm și cu treaba asta, ce fac acești bolnavi? Și așa săracii au zis Doamne ajută că, în sfârșit, în România se poate face așa ceva!
Până la urmă, a înțeles, ne-a mai obligat să-i dăm vreo 4-5 paturi în plus la terapie intensivă, dar am putut să funcționăm cât de cât rezonabil spre deosebire de spitalele transformate total în modul Covid-19“, a spus, la „Academia de Sănătate“, profesorul Silviu Constantinoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci