Numărul tot mai mare de focare de COVID-19 din China îi determină pe experții asiatici să fie reticenți la relaxarea restricțiilor împotriva pandemiei.
Recrudescenţa focarelor cu varianta Omicron a coronavirusului nu trebuie gestionate "ca focare de gripă", potrivit şefului grupului de experţi care conduce strategia Chinei pentru frânarea răspândirii COVID-19, Liang Wannian, citat de publicaţia locală China Daily, relatează EFE și Agerpres.
Potrivit expertului chinez, rata de mortalitate a variantei Omicron este "mai mare decât cea a gripei" şi se "se multiplică cu o sută în cazul persoanelor de peste 80 de ani". "Virusul suferă constant mutaţii. Nu ştim dacă aceste mutaţii sunt mai dăunătoare pentru sănătate", asigurat Liang într-un interviu acordat duminică.
Specialistul chinez este de părere că politica "zero COVID" - căreia autorităţile i-au adăugat adjectivul "dinamică" în ideea controlării "rapide" a transmiterii astfel încât focarele să aibă cât mai puţine victime posibile - "rămâne cea mai bună opţiune" pentru ţară.
Omicron a readus China la punctul de pornire în lupta împotriva noului coronavirus, cu impunerea de restricţii asupra deplasărilor, închiderea frontierelor cu exteriorul şi plasarea în lockdown a unor oraşe întregi, precum metropola Shanghai.
În opinia lui Liang, această politică strictă "obţine rezultate mai bune şi la costuri mai mici".
Shanghai a raportat duminică aproape 25.000 de cazuri de COVID-19 cu transmitere locală, în timp ce locuitorii oraşului, cel mai populat din China, şi-au exprimat nemulţumirile în legătură cu proviziile de alimente şi produse de bază, iar îngrijorările au crescut cu privire la extinderea acestei situaţii şi în alte localităţi ale ţării.
Străzile centrului financiar cu 26 de milioane de locuitori, care se află în lockdown, au rămas goale în contextul menţinerii politicii de "toleranţă zero" la COVID-19, deplasarea fiind permisă doar lucrătorilor din domeniul sanitar, voluntarilor şi personalului care livrează mărfuri, sau care au permisiune specială.
Numărul cazurilor noi de infectare din Shanghai este redus faţă de alte localităţi din alte ţări, însă oraşul se luptă cu cel mai grav focar de COVID-19 din China, de la apariţia virusului în 2019 la Wuhan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News