Epilepsia, cea mai frecventă boală neurologică la copii. Medic: Până la 10% din populație va avea o criză în timpul vieții

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Epilepsia a devenit deja cea mai frecventă boală neurologică la copii, precum și a treia cea mai răspândită boală neurologică din Spania.

Publicitate

Din cele peste 400.000 de persoane care suferă de epilepsie în Spania, 100.000 reprezintă doar copiii. În plus, în fiecare an, sunt diagnosticate aproximativ 20.000 de noi cazuri. De asemenea, această boală îi afectează și pe cei care au peste 65 de ani, notează 20minutos.es.

În aceste cazuri, principalele victime ale acestor crize neuronale sunt copiii, fie din cauza modificărilor dezvoltării creierului, fie din cauze genetice. În ambele cazuri, până la 25% din crize pot trece neobservate de pacienți și familiile acestora, și chiar de personalul medical. Acest fapt împiedică timpul de diagnosticare. Numeroase studii relevă că 3% din populația spaniolă va suferi de aceasta la un moment dat în viață.

Crizele de epilepsie reprezintă un motiv frecvent de internare, această boală reprezentând între 1 și 3% din totalul internărilor anuale. După accidentul vascular cerebral, epilepsia este a doua cauză de îngrijire neurologică în unitatea de urgențe.

Ce spun experții

Coordonatorul Societății Spaniole de Neurologie, dr. Juan José Poza, subliniază necesitatea implementării unui „Cod de criză” pe întreg teritoriul național pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea crizelor epileptice urgente, cele care necesită acțiuni precoce și precise. 

„Au fost clasificate peste 30 de tipuri de convulsii, care pot varia de la scurte modificări ale memoriei, simțurilor, până la modificări ale nivelului de conștiință cu deconectare de la mediu, contracții musculare sau convulsii prelungite și severe”, explică dr. Juan José Poza, coordonatorul Societății Spaniole de Neurologie.

După cum se vede, gama este foarte largă. Potrivit medicului, „a avea o criză nu înseamnă neapărat că ai epilepsie. Până la 10% din populație va avea o criză în timpul vieții, dar doar 3% vor suferi de epilepsie”, a mai spus medicul.

Deși studiile europene recente arată o scădere a incidenței epilepsiei de apariție la copii, numărul cazurilor la cei peste 65 de ani a crescut semnificativ. Cauzele care generează epilepsia în ambele grupuri de vârstă sunt diferite.

La cei mici, cauzele sunt de obicei legate de modificări ale dezvoltării creierului sau de motive genetice. Când epilepsia apare la vârste mai înaintate, se datorează de obicei cauzelor degenerative ale sistemului vascular, precum - accident vascular cerebral, tumori sau traumatisme.

„În prezent, întârzierea diagnosticului acestei patologii poate ajunge la 10 ani, ceea ce înseamnă că există un procent mare de pacienți nediagnosticați”, explică dr. Juan José Poza.

Societatea Spaniolă de Neurologie insistă asupra necesității efectuării unor teste de diagnostic la toți pacienții suspecți că ar suferi de această boală, în principal prin monitorizare video-EGG prelungită, ca prim pas pentru un tratament corect.

Care este tratamentul?

În ultimii ani, posibilitățile de tratare a epilepsiei s-au îmbunătățit considerabil. Nu numai că există mai multe medicamente antiepileptice disponibile, dar aproximativ 70% dintre pacienți au reușit să-și controleze crizele.

În plus, 5% dintre cei afectați pot beneficia de tratament chirurgical.

„Lucrăm de ani de zile cu scopul de a implementa un „Cod de criză” pe întreg teritoriul național, asemănător cu „Codul accidentelor vasculare cerebrale”. Crizele epileptice urgente necesită o acțiune timpurie din partea personalului obișnuit cu gestionarea acestei boli. Este o boală dependentă de timp, adică pacienții vor avea un prognostic mai bun cu cât criza lor este tratată mai devreme”, precizează dr. Juan José Poza.

Organizația Mondială a Sănătății ( OMS ) subliniază că epilepsia este a doua boală neurologică în anii de viață. În ceea ce privește Europa, 50% dintre pacienți trăiesc stigmatizat, speranța de viață le este redusă între 2 și 10 ani, iar rata mortalității lor este de 2-3 ori mai mare decât cea a populației generale. În plus, mai mult de jumătate dintre pacienții europeni asociază alte comorbidități precum tulburări psihice, neurologice sau intelectuale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel