Luni, 23 noiembrie 2020, cele două instituții organizatoare ale proiectului „Monumentele literaturii române”, îl vor omagia la 99 de ani de la naștere pe episcopul Emilian Birdaș, cel care a contribuit semnificativ la reînființarea în anul 1975 a Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia.
Activitățile se vor desfășura după următorul program:Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Aleea Scriitorilor Pagina de Facebook, ora: 9:00-16:00
• Medalion literar – Episcopul Emilian Birdaș;
• Recomandarea zilei pentru adulți– Istoria Bisericii Românești și a vieții religioase a românilor, autor Nicolae Iorga;
• Recomandarea zilei pentru copii – Din cetatea lui Tu în cetatea cerului, Mersine Vigopoulou;
• Citatul zilei din articolul „Episcopul Emilian Birdaș, patru decenii de la readucerea la viață a Scaunului Episcopal de la Alba Iulia”, autor pr. Ștefan Urdă;
• Știați că…
• Poezia zilei: Iisus în celulă, autor Radu Gyr;
• Ai vizionat filmul? Noi îţi recomandăm cartea! Viața lui Ștefan cel Mare, autor Mihail Sadoveanu;• Memoria culturală a locului - Emilian Birdaș – Episcop de Alba Iulia;• Aniversările zilei;
• Bibliovaliza: Legenda Mănăstirii Putna;Aleea Scriitorilor – depunerea unei jerbe de flori în semn de omagiu adus episcopului Emilian Birdaș.
Despre Ioan Birdaș Ioan Birdaș s-a născut la data de 23 noiembrie 1921 în satul Rohia, din județul Maramureș. La doar 14ani a intrat ca frate în Mănăstirea Rohia, fiind tuns în monahism sub numele de Emilian și hirotoniti erodiacon și ieromonah.
A urmat cursurile Seminarului monahal de la Cernica, Seminarul „Sf.Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea și Seminarul „Nifon Mitropolitul” din București. În 1952 a absolvit Institutul Teologic cu grad Universitar din București, unde a fost hirotesit protosinghel, în 1947. După absolvirea facultății, protosinghelul Emilian Birdaș este numit ca preot slujitor la Catedrala Patriarhală din București (1953-1957), apoi devine vicar administrativ la Episcopia Romanului și Hușilor (1957-1963).
În anul 1958 a fost hirotesit arhimandrit. Ulterior devine preot-paroh al Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia (azi Catedrala reîntregirii Neamului;1963-1973). La 11 iunie 1973 a fost ales ca episcop vicar al Arhiepiscopiei de Sibiu și Alba Iulia, cu titlul „Rășinăreanul”, fiind hirotonit întru arhiereu la data de 12 septembrie 1973. Episcopul Emilian Birdaș a fost instalat în scaunul episcopal la 25 ianuarie 1976, în Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia (azi Catedrala Reîntregirii Neamului).
În noua sa calitate s-a ocupat de organizarea noii eparhii, de restaurarea unor monumente istorice, de ridicarea a numeroase biserici și de pictarea lor. S-a opus cu vehemență distrugerii bisericilor și mănăstirilor, pilduitoare în acest sens fiind implicarea sa în obținerea documentelor necesare restaurării vechii bisericuțe a Mănăstirii Râmeț, alături de care a construit o biserică nouă, a cărei zidire a durat până în anul 1986.
A contribuit la reconstruirea din temelii a unui număr de 72 de biserici ortodoxe și la repararea altor sute de lăcașuri de cult. Pentru meritele sale deosebite a fost alesmembru de onoare al Academiei Române.
La 18 ianuarie 1990, episcopul Emilian Birdaș a fost acuzat de colaborare cu regimul comunist și a fost obligat să demisioneze din scaunul de episcop, într-un mod controversat, prin încălcarea canoanelor bisericești, nedreptate care i-a cauzat grave probleme de sănătate printre care un atac cerebral. În data de 4 aprilie 1990, episcopul Emilian Birdaș a fost reintegrat în Sinod, în calitate de arhiereu-vicar al Episcopiei Aradului și Hălmagiului, cu titlul„Arădeanul".
La 12 iulie 1994 a fost ales episcop al reînființatei Episcopii a Caransebeșului. La Caransebeș a început construcția unei catedrale episcopale și a reluat tipărirea „Foii Diecezane” și a„Calendarului Românului”. Episcopul Emilian Birdaș a trecut la cele veșnice la 5 aprilie 1996, în orașul Caransebeș, arată un comunicat al Bibliotecii Județene Lucian Blaga Alba.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu