"În România nu există o cultură a primului ajutor și, oricare ar fi cauzele, de la credința că omul trăiește doar dacă are zile de sus până la alienarea noastră prin folosirea uneori anapoda a instrumentelor digitale, cred că niciuna nu e până la capăt imbatabilă", a scris, pe facebook, jurnalista și scriitoarea Liana Alexandru.
"Când un om cade din picioare sub ochii noștri nu știm ce să-i facem. În cel mai fericit caz sunăm la 112, dar se întâmplă ca unii să scoată telefonul din buzunar doar ca să filmeze. O spun cu amar căci s-a-ntâmplat când tata a căzut pe stradă să primesc filmulețe de la sosirea ambulanței. Nimeni în jur nu i-a acordat primul ajutor în cele câteva minute care i-au fost fatale până la intervenția salvării. Inima i-a repornit mai târziu sub șocul defibrilatorului, a rezistat 10 zile în comă profundă, dar de fapt el a murit atunci.
În România nu există o cultură a primului ajutor și, oricare ar fi cauzele, de la credința că omul trăiește doar dacă are zile de sus până la alienarea noastră prin folosirea uneori anapoda a instrumentelor digitale, cred că niciuna nu e până la capăt imbatabilă. Omul, când vrea, găsește în el resurse să-și ajute semenii, iar dacă o face instruit, șansele ca gestul să-i fie salvator cresc în mod real. Altfel, cu toții ne pricepem să dăm sfaturi medicale și nu ne doare deloc gura când doftoricim de parcă ne-am trage direct din neamul lui Asclepios", a povestit jurnalista și scriitoarea Liana Alexandru.
"Așadar, cel mai bun lucru pe care-l puteam face în sfânta zi de duminică a fost să merg la un curs de prim-ajutor. Că eu am ales astfel e una, dar că doi medici rezidenți de la Floreasca au venit special de prin gărzi în duminica lor liberă ca să predea m-a umplut de admirație. Am învățat de la ei o groază de lucruri în doar câteva ore, în primul rând, cum se face corect o resuscitare cardiacă, o intervenție care e esențială pentru supraviețuirea unui om.
Ar trebui să o știm toți când ieșim din orice fel de școală, ar trebui să o repetăm în programe de prim-ajutor pe care angajatorii noștri să ni le pună la dispoziție și să ne fie atât de cunoscută încât, în eventualitatea unei situații de urgență, să simțim că e absolut firesc să intervenim. Apoi, am înțeles științific de ce poate fi fatal să aplici metode străbune în situații aparent banale ca febra, arsurile ori tăieturile și am demolat împreună câteva mituri legate de primul ajutor, precum oțetul la tălpi, iaurtul pe spinare și mâinile pe sus la sângerări nazale.
Am făcut-o în mod profesionist și amuzându-ne, totodată, fiindcă cei doi medici de la Academia de Prim Ajutor, Mara și Dan, au fost extrem de carismatici. Când i-am spus mamei cu ce m-am ocupat eu în sfânta zi de odihnă și-a adus aminte că un frate al ei a mai trăit 10 ani după ce a căzut pe stradă pentru că un samaritean de prin vecini s-a priceput să-l resusciteze. A fost în procentul celor câțiva. Dar în România, 95% dintre cei care intră în stop-cardio respirator decedează pentru că nimeni nu știe să le acorde primul ajutor", a mai completat Liana Alexandru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu