Sindromul ''burnout'', tradus prin ''epuizare profesională'', a fost inclus în Clasificarea internaţională a maladiilor a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care serveşte drept bază pentru stabilirea tendinţelor şi statisticilor în domeniul sanitar, relatează luni AFP.
Clasificarea internaţională a maladiilor, compilată de OMS, se bazează pe constatările experţilor din domeniul sanitar din întreaga lume. Lista a fost adoptată de statele membre ale OMS, reunite în perioada 20 mai - 28 mai la Geneva.
Aceasta este prima oară când burnout-ul este inclus în clasificare, a anunţat luni în faţa jurnaliştilor un purtător de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.
Clasificarea maladiilor a OMS furnizează un limbaj comun prin intermediul căruia profesioniştii din domeniul sanitar pot face schimb de informaţii de specialitate la nivel mondial.
Burnout-ul, inclus în secţiunea consacrată "problemelor asociate ocupării forţei de muncă sau şomajului, a primit numele de cod QD85.
Această problemă este descrisă ca "un sindrom (...) ce rezultă din stresul cronic la locul de muncă care nu a fost gestionat cu succes şi care se caracterizează prin trei elemente: "o senzaţie de epuizare", "cinism sau sentimente negative asociate muncii şi "o eficienţă profesională redusă".
Registrul OMS precizează că burnout-ul "se referă în mod specific la fenomene asociate contextului profesional şi nu ar trebui să fie utilizat pentru a descrie experienţele din alte domenii ale vieţii".
Noua clasificare, numită CIP-11, publicată anul trecut, a fost adoptată oficial în cadrul celei de a 72-a reuniuni mondiale şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022. Aceasta include noi capitole, inclusiv consacrat sănătăţii sexuale.
Neplăcerea generată de jocurile video a fost adăugată în secţiunea tulburărilor de dependenţă.
Noua clasificare a OMS propune, de asemenea, un nou capitol privind medicina tradiţională, notează AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu