Era de aur a rafinăriilor europene se apropie de sfârșit pe măsură ce scade cererea

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Rafinăriile europene TotalEnergies (TTEF.PA) și Neste (NESTE.HE) au avertizat joi cu privire la o slăbire suplimentară a marjelor de profit pe fondul scăderii cererii, semnalând sfârșitul unei scurte perioade de profituri excepționale care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit Reuters.

TotalEnergies, cea mai mare rafinărie europeană, a înregistrat o scădere de 34% a venitului operațional trimestrial al diviziei sale de rafinare și chimicale, din cauza marjelor de profit mai mici obținute din prelucrarea țițeiului în combustibili precum motorina, benzina și kerosenul. Indicatorul său de marjă de rafinare europeană a scăzut cu 37% în al doilea trimestru față de primele trei luni ale anului.

Rafinarea europeană, aflată de mult timp sub presiune din partea rivalilor de peste mări, a primit o gură de aer proaspăt după războiul din Ucraina, când Uniunea Europeană a interzis importurile de petrol din Rusia, care era o sursă majoră de motorină.

Pornirea noilor rafinării din Africa și Orientul Mijlociu în ultimele luni, combinată cu activitatea economică mai lentă din Europa, a reînnoit însă presiunea asupra sectorului. Compania franceză, care operează rafinării în Europa, Orientul Mijlociu și Statele Unite, a declarat că se așteaptă ca presiunea asupra marjelor să continue și în al treilea trimestru.

"Marjele globale de rafinare, care au scăzut brusc de la sfârșitul primului trimestru 2024, rămân afectate de cererea scăzută de motorină în Europa, precum și de normalizarea pieței după perturbarea aprovizionării din Rusia," a declarat TotalEnergies după ce a raportat o scădere de 6% a câștigurilor din al doilea trimestru.

BP (BP.L), Shell (SHEL.L) și Exxon Mobil (XOM.N) au avertizat în ultimele săptămâni că marjele de rafinare mai slabe vor afecta rezultatele din al doilea trimestru, pe care le vor raporta săptămâna viitoare. Rafinăriile de petrol din SUA sunt, de asemenea, așteptate să raporteze câștiguri semnificativ mai mici în al doilea trimestru după un sezon de condus estival lipsit de viață.

Rafinăria finlandeză Neste a raportat, joi, prima pierdere netă din ultimul deceniu, afectată de prețurile mai mici la motorină și biodiesel, precum și de întreținerea planificată la rafinăria sa din Porvoo. Compania și-a redus, de asemenea, marja anuală de la divizia de produse regenerabile pentru a doua oară în acest an.

"Incertitudinea în perspectiva economică globală și situația geopolitică continuă să creeze volatilitate pe piață... piața de rafinare continuă să fie afectată de tensiunile geopolitice," a declarat Neste în rezultatele sale.

Miercuri, Repsol din Spania (REP.MC) a raportat o scădere bruscă a marjelor de rafinare în al doilea trimestru față de cele trei luni anterioare, determinată de prețurile mai mici la benzină și de costurile mai mari ale materiilor prime. După publicarea rezultatelor, analiștii de la RBC Capital Markets au redus ratingul Repsol de la performanță ridicată la performanță standard, citând un mediu în deteriorare.

Deși prețurile petrolului rămân susținute de reducerile de producție ale grupului de producători OPEC+, "noile rafinării și cererea slabă de produse au pus presiune pe marjele de rafinare", au declarat analiștii RBC.

"Credem că perspectivele vor rămâne probabil mai moderate până în 2025, ceea ce efectiv pune capăt unei perioade extraordinare de mai mulți ani pentru câștigurile din sectorul downstream al Repsol", au spus aceștia într-o notă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel