Erdoğan îl susține pe Rutte. Chirieac: Ce a făcut Klaus Iohannis în timp ce premierul Țărilor de Jos vizita statele NATO și își prezenta programul

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat șansele președintelui României, Klaus Iohannis, de a mai reuși accederea în fruntea NATO, după ce Turcia, principalul potențial opozant estic al premierului Țărilor de Jos, Mark Rutte, a anunțat susținerea candidaturii celui din urmă.

Alegeri prezidentiale 2024

Întrebat, la Antena 3-CNN, ce poziție urmărește Klaus Iohannis dacă va înregistra un eșec la NATO, analistul Bogdan Chirieac a declarat:

„Nu are postul de inspector școlar în Sibiu, rezervat de 25 de ani? Ăla e un post important sau îmi imaginez că e important, pentru că altfel nu l-ar fi blocat. Cu NATO eu am avut mari speranțe. Nu mi-aș fi imaginat că se năpustește cu capul înainte și eram convins că există o înțelegere cu Germania sau poate cu alte state, având logică faptul că cea mai înaltă poziție civilă din alianță să fie acordată reprezentantului unei țări importante din flancul de Est. 

De fapt, domnia sa primește refuzuri pe linie. Ultimul bastion, din punctul meu de vedere era cu Erdogan. Dar atunci când am aflat că din 2015 n-a mai avut loc nicio întrevedere bilaterală între Iohannis și Erdogan, pentru mine a fost clar că președintele Turciei nu-l va sprijini. Din punctul ăsta de vedere, ce să mai spunem? A crede că pierzi la zero funcția NATO, iar cu toate acestea urmează să ajungi președintele Consiliului European sau Comisiei e o copilărie. (...) L-am văzut pe Rutte vizitând țările membre, prezentându-și programul. N-au apărut public multe lucruri, dar probabil și-a prezentat viziunea pentru NATO. În timpul acesta, domnul Iohannis a fost doar în vacanțe lungi și costisitoare.”

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Șansele lui Iohannis au devenit aproape nule

Turcia a anunțat că îl va susține pe șeful executivului olandez, Mark Rutte, pentru a deveni următorul secretar general al NATO. Această susținere este un pas semnificativ pentru Rutte în drumul său către cea mai importantă funcție politică în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Informațiile oficiale confirmă că Turcia a decis să sprijine candidatura lui Rutte, iar agenția de știri olandeză ANP, citând diplomați NATO, a dezvăluit că acest sprijin a fost acordat, deși nu s-au oferit detalii suplimentare. De asemenea, agenția de știri de stat turcă Anadolu a confirmat această susținere din partea Ankarei.

Decizia NATO se bazează pe consensul celor 32 de state membre, iar susținerea oferită de Turcia este crucială pentru șansele politice ale lui Rutte, având în vedere că Ungaria, Slovacia și România, alți membri ai NATO, nu și-au exprimat public sprijinul pentru el. În contrast, Statele Unite și alte state importante din NATO, precum Franța, Germania și Marea Britanie, au declarat deja susținerea pentru Rutte.

Poziția Turciei poate crește presiunea asupra președintelui Klaus Iohannis pentru a-și retrage candidatura. Cu toate acestea, Ungaria a exprimat opoziția față de Rutte, amintind de comentariile critice făcute de acesta la adresa guvernului ungar. Cu toate acestea, unii diplomați sugerează că poziția Ungariei s-ar putea schimba dacă Rutte va face o vizită premierului ungar Viktor Orban, așa cum a făcut recent cu președintele turc Recep Erdogan.

Se așteaptă ca Slovacia, la rândul ei, să se alinieze poziției de sprijinire pentru Rutte. Această evoluție este urmată cu atenție în contextul alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, deoarece viitorul secretar general al NATO va trebui să gestioneze relațiile cu administrația americană, indiferent dacă va fi condusă de Joe Biden sau Donald Trump.

Mark Rutte, premierul cel mai longeviv al Țărilor de Jos, a anunțat că se retrage din politica olandeză în iulie anul trecut, dar rămâne în funcție din cauza lipsei formării unui guvern după alegerile de anul trecut, câștigate de o formațiune extremistă care nu a reușit realizarea unui calcul politic favorabil pentru accederea la putere. Rutte are relații strânse cu liderii britanici, europeni și americani, atât cu Joe Biden, cât și cu fostul președinte al SUA, Donald Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel