Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei, a calificat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice drept un atac la adresa valorilor sacre ale umanității.
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat marți că ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris este un atac „dezgustător” asupra valorilor sacre ale umanității. El a spus că este o insultă la adresa lumii creștine și o impunere a „lobby-ului LGBT”, potrivit Reuters.
Unele grupuri creștine și politicieni conservatori s-au arătat deranjați de faptul că un segment al ceremoniei de deschidere arată o scenă kitsch care părea să parodieze faimoasa pictură „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci, cu Iisus Hristos și apostolii săi.
Organizatorii Paris 2024 și-au cerut scuze catolicilor și altor grupuri creștine supărate de reprezentare și au spus că nu a existat niciodată intenția de a arăta lipsă de respect față de vreun grup religios, ci mai degrabă de a sărbători toleranța.
Thomas Jolly, directorul artistic din spatele ceremoniei de deschidere, a spus că scena nu a fost inspirată de „Cina cea de Taină” și a descris o sărbătoare păgână legată de zeii Olimpului.
Erdoğan le-a spus membrilor partidului său de guvernământ AK (AKP) de la Ankara că Jocurile Olimpice s-au deschis „cu animozitate față de umanitate, creație și valorile care îi fac pe oameni umani”.
El a spus că îl va suna pe Papa Francisc „cu prima ocazie” pentru a discuta despre ofensa adusă creștinilor și a spus că mai mulți lideri ar trebui să se pronunțe împotriva a ceea ce el a numit un „atac deschis asupra a ceea ce este sacru”.
Erdoğan a mai spus că ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a marcat o impunere a „lobby-ului LGBT”, despre care el spune că a luat Europa și Occidentul „ostatici” printr-o „atmosferă globală de frică”.
Erdoğan și AKP-ul său cu rădăcini islamiste și-au înăsprit poziția față de comunitatea LGBTQ, în special în timpul campaniei pentru alegerile de anul trecut.
Homosexualitatea nu este o crimă în Turcia, dar ostilitatea față de ea este larg răspândită, iar represiunile poliției împotriva paradelor mândriei au devenit mai dure de-a lungul anilor.
Spectacolul și scena în cauză l-au inclus și pe Philippe Katerine, un animator francez care a jucat rolul zeului grec al vinului Dionysos și a devenit rapid cunoscut drept „tipul albastru”.
Katerine a spus că îi pare „sincer rău” dacă apariția sa a șocat oamenii, dar a confirmat că nu a fost niciodată intenția lui, iar consecințele au fost determinate de o „neînțelegere”.
„Am fost crescut creștin și cel mai bun lucru la creștinism este iertarea. Pentru mine, este cel mai frumos lucru care există: iertarea”, a adăugat el.
„Așa că îmi cer iertare dacă am jignit pe cineva, iar creștinii din întreaga lume mă vor ierta, sunt sigur, și vor înțelege că a fost în mare parte o neînțelegere. Pentru că, când vine vorba de asta, nu a fost vorba deloc de a reprezenta „Cina cea de Taină””, a mai zis el.
Katerine a devenit rapid conștient de critici și a spus că și-a revizionat prestația pentru a afla de ce oamenii s-au simțit deranjați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News